Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Brazílie se jako první kvalifikovala na MS 2018, Argentina bez Messiho padla

Sao Paulo – Prvním týmem, který postoupil na mistrovství světa 2018, se stala Brazílie. "Kanárci" si čtyři kola před koncem jihoamerické kvalifikace zajistili šampionát díky domácí výhře 3:0 nad Paraguayí a mezi jistými doplnili pořádající Rusko. Nedařilo se naopak Argentině. Favorizovaný tým bez potrestaného Lionela Messiho padl 0:2 v Bolívii.

Fotbalisté Brazílie děkují fanouškům za podporu
zdroj: REUTERS autor: Nacho Doce

"Díkybohu za to. Dám si na oslavu velkou caipirinhu (brazilský národní koktejl)," řekl na tiskové konferenci trenér Brazilců Tite. "Tohle je pouze začátek. Soupeři by si měli dávat pozor, protože Brazílie přichází v plné síle," doplnil záložník Paulinho.

Brazilci s hvězdným útočníkem Neymarem, který opět navlékl kapitánskou pásku, v kvalifikaci vyhráli poosmé za sebou a po 14 zápasech vedou tabulku jihoamerické skupiny s 33 body. Neymar sice v druhé půli neproměnil penaltu, krátce nato ale zvýšil na 2:0. Další góly vstřelili Coutinho a Marcelo.

"Kolektivní síla převážila nad tou individuální. Když míč dostane Neymar, tak ho sice soupeř brání, ale druhá strana hřiště je tím víc odkrytá. Coutinho vytváří šance, jsou tam Fágner a Paulinho. Dokážeme najít alternativní cesty," upozornil Tite. "Fotbal se skládá z mnoha důležitých kroků. Musíme pracovat v každém zápase a tréninku, aby náš tým rostl a zlepšoval se," doplnil pětapadesátiletý kouč.

Brazílie je s pěti tituly nejúspěšnějším účastníkem světových šampionátů a zároveň jedinou zemí, jejíž výběr na finálovém turnaji nikdy nechyběl. Z kvalifikace zóny CONMEBOL postoupí přímo na mistrovství světa nejlepší čtyři celky, pátý čeká baráž proti zástupci Oceánie.

Naopak Argentina bez potrestaného Lionela Messiho prohrála 0:2 v Bolívii a klesla na páté místo. Na druhou Kolumbii ale ztrácí jen dva body, na Uruguay a Chile bod.

Messi dostal za urážky rozhodčího ve čtvrtečním duelu s Chile trest na čtyři kvalifikační zápasy a trenér Edgardo Bauza se divil, že FIFA o jeho postihu rozhodla tak krátce před dalším utkáním. "Překvapilo mě to. Dali mi málo času, abych připravil jinou sestavu," prohlásil. Argentinci dokázali v La Pazu v nadmořské výšce 3600 metrů zvítězit naposledy před dvanácti lety.

Jihoamerická kvalifikace má další dvě kola na programu v srpnu, vyvrcholí v říjnu.

Kvalifikace MS 2018 ve fotbale - jihoamerická zóna CONMEBOL:

Bolívie - Argentina 2:0 (1:0) Branky: 32. Arce, 53. Martins.

Ekvádor - Kolumbie 0:2 (0:2) Branky: 20. Rodríguez, 34. Cuadrado.

Chile - Venezuela 3:1 (3:0) Branky: 7. a 22. Paredes, 4. A. Sánchez - 63. Rondon. 

Brazílie - Paraguay 3:0 (1:0) Branky: 34. Coutinho, 64. Neymar, 85. Marcelo.

Peru - Uruguay 2:1 (1:1) Branky: 35. Guerrero, 62. Flores - 30. C. Sánchez.

Fotbalisté USA jsou po remíze v Panamě dál mimo postupové příčky

Fotbalisté USA promarnili možnost posunout se na postupové třetí místo v závěrečné části kvalifikace severoamerické zóny CONCACAF, když na hřišti Panamy ztratili vedení a remizovali 1:1. Nenavázali na sobotní jasné vítězství 6:0 nad Hondurasem, který deklasovali při premiéře kouče Bruce Areny, jenž po předchozích dvou porážkách nahradil Němce Jürgena Klinsmanna.

Američané šli v úterý do vedení ve 40. minutě, kdy si osmnáctiletý talent Christian Pulisic z Dortmundu pohrál s obranou Panamy a předložil míč před branku Clintu Dempseymu. Čtyřiatřicetiletý útočník po hattricku proti Hondurasu vstřelil 56. reprezentační gól a jediná trefa ho dělí od amerického rekordmana Landona Donovana. Hostům však vydržel náskok jen chvíli, než vyrovnal Gabriel Gomez. Panama zůstala třetí o bod před USA.

Podle gólmana Tima Howarda Američané neztratili dva body, ale urvali jeden. "Oni jsou asi nejatletičtější tým v celé naší kvalifikaci a je těžké se jim vyrovnat. Odvedli jsme dobrou práci," řekl zkušený brankář.

První místo v tabulce si upevnilo Mexiko výhrou 1:0 na půdě Trinidadu a Tobaga. Druhá Kostarika jen remizovala v Hondurasu 1:1. Všem týmům zbývá odehrát ještě šest zápasů.

Kvalifikace MS 2018 ve fotbale - severoamerická zóna CONCACAF:

Honduras - Kostarika 1:1 (1:0) Branky: 35. Lozano - 68. Waston.

Trinidad a Tobago - Mexiko 0:1 (0:0) Branka: 58. Reyes.

Panama - USA 1:1 (1:1) Branky: 44. Gomez - 40. Dempsey.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články