Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Brazílie porazila Egypt až gólem v poslední minutě

Bloemfontein/Pretoria - Po včerejší bezbrankové remíze domácích hráčů z Jihoafrické republiky s Irákem a jasné výhře Španělska nad týmem Nového Zélandu 5:0 dnes fotbalisté Brazílie vkročili do Poháru FIFA těsným vítězstvím 4:3 nad Egyptem. O výhře favorita rozhodl proměněnou penaltou v poslední minutě záložník Kaká. Ve druhém utkání skupiny B otočili úřadující mistři světa Italové skóre v duelu s USA a při historické premiéře na turnaji vyhráli 3:1.

Diváci na stadionu v Bloemfonteinu viděli hektický úvod zápasu, v jehož prvních dvanácti minutách padly tři branky. Nejprve poslal Brazílii v 5. minutě do vedení Kaká, krátce poté vyrovnal Mohamed Zidan, ale vedení obhájcům o tři minuty později vrátil Luis Fabiano. Dvoubrankový náskok pak v 37. minutě zajistil Brazílii Juan.

Ve druhé půli stačila Egyptu na vyrovnání jediná minuta. V 54. se trefil Mohamed Shawky a vzápětí přidal svůj druhý gól útočník Borussie Dortmund Zidan. Snažení afrického šampiona ale zhatil v poslední minutě Ahmed El Mohamádí, když po rohovém kopu zastavil střelu Lúcia na brankové čáře rukou. Záložník dostal červenou kartu a Kaká z nařízené penalty rozhodl.

Vedení egyptského týmu se však proti nařízené penaltě po utkání odvolalo. Rozhodčí Howard Webb prý nařídil pokutový kop na základě videozáznamu, což je v rozporu s pravidly. "Pokud vím, tak podle videa se rozhodovat nesmí," citovala agentura Reuters trenéra Hassana Šehata, podle nějž Webb i jeho asistent nařídil rohový kop a na hru rukou ho upozornil až čtvrtý sudí. "Neprotestujeme proti penaltě, ale proti způsobu, jakým byla nařízena. Možná se ale změnila pravidla a nikdo nám o tom neřekl..." dodal.

Američané ztratili ve druhé půli nadějné vedení

V Pretorii poslal USA do vedení po faulu Giorgia Chielliniho na Jozyho Altidora v 41. minutě gólem z penalty Landon Donovan. Američané už v té chvíli hráli bez vyloučeného Clarka, který dostal ve 33. minutě za zákrok na Gennara Gattusa červenou kartu.

Italové se střelecky prosadili až po přestávce. Hrdinou se stal střídající Giuseppe Rossi, který dal dva góly. Nejprve pěknou střelou po minutě na hřišti vyrovnal a v nastavení zvýšil na 3:1, když do vedení předtím Italy poslal Daniele De Rossi. Dvaadvacetiletý Rossi přitom mohl oblékat dres USA. Narodil se totiž v New Yorku italským přistěhovalcům a měl dvě občanství. V roce 2006 dokonce dostal pozvánku do americké reprezentace, kterou však odmítl, protože chtěl hrát za Itálii.

Skupina B:

Brazílie - Egypt 4:3 (3:1)

Branky: 5. a 90. z pen. Kaká, 12. Luis Fabiano, 37. Juan - 9. a 55. Zidan, 54. Shawky. Rozhodčí: Webb. (Brit.). ČK: 90.+1 Elmohamádí (Egypt). Diváci: 30.000.

 USA - Itálie 1:3 (1:0)

Branky: 41. Donovan z pen. - 59. a 90.+4 Rossi, 72. De Rossi. Rozhodčí: Pozo (Chile). ČK: 33. Clark (USA). Diváci: 22.000.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články