Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Brazilci prohrávali o dvě branky, přesto vyhráli Pohár FIFA

Johannesburg - Fotbalisté Brazílie obhájili vítězství v Poháru FIFA a stali se prvním týmem, který dokázal vyhrát měření sil světových a kontinentálních šampionů potřetí. V jihoafrickém Johannesburgu porazili ve finále USA 3:2, přestože ještě v poločase soupeř senzačně vedl o dvě branky. A to ještě sudí po pauze jednu branku vítěznému týmu neprávem upřeli. Finále začalo podle plánu - Brazilci byli aktivnější, ale brzy začali být hodně nervózní. Do vedení šel totiž soupeř a první branka Dempseyho z desáté minuty všechno změnila.

Zápas měl od té chvíle podobný scénář jako semifinále Američanů proti Španělsku: dění na hřišti ovládal soupeř, ale defenzivní taktika outsidera slavila úspěch. Zvlášť, když ve 27. minutě po výtečně provedeném bleskovém brejku přidal druhý gól Donovan.

Brazilci se moc snažili něco na obranný blok soupeře vymyslet, ale stejně jako Španělé naráželi na skvělého gólmana Howarda. Už ve třinácté minutě pálil z levé strany Robinho, deset minut před půlí ve velké šanci vychytal brankář Santose a krátce před změnou stran ztroskotal opět Robinho.

Zápas rozhodl brazilský kapitán Lucio

Všechno se změnilo hned po přestávce, kdy na hranici šestnáctky využil nesoustředěnosti americké defenzivy Luis Fabiano a ránou po levé Howardově ruce dostal "kanárky" zpět do hry o vítězství. Obraz hry se ale příliš nezměnil: Brazilci měli na svých kopačkách míč stále častěji, ale jejich soupeř využíval každou možnost k zaútočení.

Po hodině hry bylo vyrovnáno, protože Kaká svou hlavičkou poslal míč za brankovou čáru, jenže asistent rozhodčího pozdní zásah Howarda přehlédl a gól nebyl uznán. Brazilci ve svém náporu neubírali, ale museli se také obávat soupeřových pokusů. Třeba jako rány Dempseyho, jenž v 65. minutě pořádně vyprášil Juliu Cesarovi rukavice.

V 74. minutě však bylo vyrovnáno: Robinho sice ve velké šanci nastřelil jen břevno, ale odražený míč propasíroval do sítě Luis Fabiano a zápas spěl do prodloužení. Jenže brazilská ofenziva měla ohromnou sílu a šest minut před koncem další chybu v americké defenzivě potrestal hlavičkovým zásahem kapitán Lucio a Brazílie obhájila vítězství v Poháru FIFA.

Kapitán Brazílie Lucio
zdroj: ČTK
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články