Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Brankář Čech je podle britských vědců nejužitečnějším hráčem

Londýn - Český brankář Petr Čech je podle výzkumu deníku The Times nejužitečnějším hráčem anglické fotbalové ligy. Vědci porovnávali, jaký vliv mají jednotliví hráči na výsledky svého týmu a jasným vítězem se ukázal právě Čech před spoluhráčem z Chelsea Frankem Lampardem a dalším brankářem Markem Schwarzerem z Fulhamu. Výzkum nazvaný Fink Tank hráč sezony byl založen na tom, že vědci sledovali jednotlivé akce na hřišti a jejich vliv na bodový zisk týmu. Zároveň simulovali jednotlivé zápasy a pokaždé vyškrtnuli některého z hráčů, aby viděli rozdíl ve výsledku bez určitého hráče.

Výsledky jednotlivých fotbalistů poté porovnali s výsledky průměrného hráče průměrného týmu a započetli koeficient dle počtu odehraných minut v sezoně. Zjištěné hodnoty následně sestavili do tabulky, jejímž jasným vítězem byl Čech.    

Mezi brankáři na druhém místě skončil fulhamský Schwarzer a třetí byl Heurelho Gomes z Tottenhamu. Až pátá příčka patří Edwinu van der Sarovi z mistrovského Manchesteru United. Největší přínos pro tým měl z obránců manchesterský Nemanja Vidič před Johnem Terrym z Chelsea a Bacarym Sagnou z Arsenalu.   

V záloze pak vyhrál Lampard před kapitánem Liverpoolu Stevenem Gerrardem, Cristianem Ronaldem z Manchesteru, liverpoolským Xabi Alonsem a arsenalským Denilsonem, jehož umístění je překvapivě vysoké.

Přední příčky mezi útočníky obsadil nejlepší střelec sezony Nicolas Anelka z Chelsea, Robinho z Manchesteru City, duo z Manchesteru United Wayne Rooney a Dimitar Berbatov, pátý pak skončil Emmanuel Adebayor z Arsenalu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články