Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Boleslav uštědřila Spartě třígólovou porážku

Praha – Fotbalisté Sparty podruhé za sebou utrpěli na domácím hřišti vysokou porážku 0:3. Po Liberci podlehli o tři góly i Mladé Boleslavi a Jablonec se k nim v případě vítězství nad Teplicemi může přiblížit v tabulce na rozdíl pěti bodů. Letenské dnes dvěma góly srazil jejich bývalý hráč Marek Kulič, jednu trefu přidal Chramosta. Boleslav popáté za sebou neprohrála a ze Sparty si veze tři body poprvé od roku 2007. Doma se nedařilo ani Baníku. Pro tři body si dnes na Bazaly dojela pražská Dukla, která zásluhou Hanouskovy trefy jedenáct minut před koncem vyhrála 2:1. Baník doma v sezoně prohrál šestý ze sedmi zápasů, naopak Pražané, nováček nejvyšší soutěže, venku už počtvrté za sebou neprohráli.

Mladá Boleslav porazila na Letné Spartu 3:0.
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Jako první zahrozil po obléhaní hostující šestnáctky Grajciar, ale Mladá Boleslav záhy naznačila, že do Prahy nepřijela jen bránit. Kulič hrající 350. ligový duel se v deváté minutě protlačil přes domácí stopery, ale radost z gólu do sítě bývalého klubu mu zkazil Švenger.

Sparta postupně znovu upadla do herní letargie. Sice častěji držela míč, ale útočila pomalu, bez nápadu a navíc ji srážely nepřesnosti. Přesto mohla ve 23. minutě dvakrát pohnout s ukazatelem skóre. Volej Krejčího, který se snášel pod břevno, jen s vypětím sil vytáhl z branky Miller a pak chyběl Kweukemu krok, aby dorazil Pamičovu střelu.

Jinak ale Boleslav chytře zachytávala domácí útočné akce, a když se dostala k míči, podnikala rychlé a velmi nebezpečné brejky. Po jednom z nich utekl Štohanzl, přenesl míč na Zahustela a Pražany opět musel zachránit až Švenger. Ve 43. minutě už hosté nejistý výkon domácího týmu ztrestali, byť jim k tomu pomohla i velká porce štěstí. Kulič napřáhl těsně za šestnáctkou a Zápotočný srazil střelu do protipohybu Švengera.

Ve druhé půli Sparta na chvíli přidala, ale s výjimkou Marešovy rány v těžké pozici nad břevno Millera výrazněji neohrozila. Naopak hosté rychle pochopili, že mají velkou šanci získat tři body a po hodině hry pojistili vedení. Na Zahustelův centr si naběhl Chramosta a Švenger se natahoval marně. Letenští se sesypali a v 71. minutě jim Boleslav zasadila třetí úder. Za chybující obranu si naběhl Kulič a prestižní zápas proti bývalému klubu si osladil druhým gólem.

Ostrava doma prohrála už šesté utkání

Už od třetí minuty museli domácí likvidovat následky hororového startu. Vomáčkova banální zpětná přihrávka na Pietrzkiewicze na drnu přeskočila gólmanovi nohu, napadající Lietava situace hbitě využil a protlačil balon do sítě. Opařený tým Ostravy však manko zanedlouho vymazal. Poliačkův trestný kop se šťastně odrazil v deváté minutě rovnou na nohu Vomáčky, který vyrovnal.

Domácí však nemohli najít tvář z posledního zápasu v Liberci a sehranější Dukla tahala při mezihře za delší konec. Po Svěrkošově brejku v 25. minutě ale musel hasit problém hostující brankář Rada, který vyboxoval Gregušovu bombu.

Možnosti Dukly přišly paradoxně v momentech, kdy Baník začal přebírat taktovku. Lietava vnikl v 33. minutě středem obrany do vápna, ale Pietrzkiewicze neprostřelil. A domácí gólman vystihl i ránu Hanouska, který po rohovém kopu a signálu tlačil balon z velkého čtverce k levé tyči.

Na začátku druhé půle se iniciativa vrátila na kopačky Dukly. Její čtvrthodinový územní tlak však ukončila velká příležitost Baníku, když po Cvernově úniku z levé strany Svěrkoš z malého vápna trefil brankářovu náruč. Domácí výběr se však ani potom nedokázal nastartovat k trvalejšímu náporu. Rychlé kontry soupeře byly nebezpečnější. Jeden z nich v 79. minutě využil Hanousek, před nímž se otevřel prostor v domácím vápně: křížnou ranou zajistil Dukle tři body.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy