Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Bohemka se v přípravě střetne s tou futsalovou

Praha – Netradiční začátek zimní přípravy zvolili fotbalisté Bohemians 1905. Po dnešním absolvování fyzických testů si svěřenci trenéra Pavla Medynského ve středu vyzkoušejí beachfotbal a následně si zahrají zápas proti futsalistům Bohemians 1905. Až od čtvrtka začnou s normálními fotbalovými tréninky. Souboj s klubovými futsalisty, který proběhne ve středu od 19:05 v hale na Jižním Městě, bude přípravou na bratislavský halový turnaj Víkend šampionů, na kterém se fotbalisté Bohemians 1905 představí v neděli. Přípravu na jarní boje zahájily i další týmy. Zatímco Žižkov přestavuje kádr, Mladá Boleslav nebo Baník Ostrava zatím posilami neoplývají. Slavie přivítala zatím jen Jiřího Böhma z Viktorie Žižkov, trenér františek Straka doufá, že přijdou další.

Do přípravy Bohemians se zapojí tři nové posily

Z Viktorie Žižkov přijde do Bohemians 1905 výměnou za útočníka Vladimíra Bálka obránce Lukáš Bodeček. Na zkoušku pak přijdou Pavel Vyhnal, který na podzim hostoval ze Slavie v druholigovém Sezimově Ústí, a slovenský útočník Martin Guldan. Toho doporučil bývalý kouč Bohemians 1905 Pavel Hoftych, pod nímž Guldan působil v Trnavě. "Lukáš Bodeček má být součástí přesunu Vladimíra Bálka opačným směrem. O podmínkách výměny se stále jedná," řekl pro klubový web sportovní manažer Libor Koubek, který jedná i o dalších možných přestupech a hostování. "Snažíme se najít nejlepší sportovní a zároveň ekonomickou variantu na místa, kde je v sestavě nejmenší konkurence," dodal.

Vedle tří nových tváří se do přípravy zapojí i mladí odchovanci Petr Nerad (reprezentant do 18 let) a Jiří Ptáček, který na podzim hostoval v Sezimově Ústí, Jiří Kaufman, jenž vyléčil dlouhodobé zranění, a také navrátilec z hostování ve Slovanu Bratislava Lukáš Hartig. Naopak tým z Ďolíčku opouští vedle Bálka také krajní záložník Tomáš Michálek, který se vrací z hostování do Jablonce. Z týmu také odešel do Slavie Milan Škoda. Od léta se Pražanům upsal jako volný hráč, na jaře už bude v týmu hostovat.

Vršovický klub v zimě po Víkendu šampionů čeká také Tipsport liga, ve které se v Satalicích utkají s Jabloncem, Českými Budějovicemi, Hradcem Králové a Viktorií Žižkov. Zároveň pojedou na dvě soustředění - kondiční proběhne v Břízkách a herní v Břeclavi.

Duklu posílil Engelman z třetiligových Kunic

Pro fotbalisty Dukly Praha dnes začala zimní příprava fyzickými testy na Fakultě tělesné výchovy a sportu. Od středy se svěřenci trenéra Luboše Kozla budou připravovat na sobotní start Tipsport ligy, v níž v Berouně změří síly s Vlašimí, Sokolovem, Sezimovým Ústím a především s mistrovskou Plzní. Kádr Dukly přes Vánoce doznal nepatrných změn.

Do přípravy naskočí záložník Vojtěch Engelman z třetiligových Kunic, za které dal na podzim v ČFL dva góly a patřil ke klíčovým postavám. Z hostování v Sezimově Ústí se vrací útočník Jakub Sklenář a z rezervy do prvního týmu povýšili záložník Tomáš Tenkl a obránce Pavel Radoš. Tým naopak opustil útočník Martin Jirouš, který se vrátil z hostování do Sparty. Na odchodu je i jeden z klíčových hráčů Tomáš Berger, o kterého se zajímá Plzeň.

Příbram velké změny nechystá

Přípravu na jarní sezonu, do které vstoupí z nečekané šesté příčky v tabulce, zahájili i fotbalisté Příbrami. U Litavky se zatím na prvním tréninku hlásil i útočník Tomáš Wágner, který se však už stal hráčem Plzně. Ředitel příbramského klubu Petr Větrovský uvedl, že velké změny v kádru podle něj Středočeši nechystají. "Případné posílení hodně záleží na tom, zda odejde Wágner," uvedl. Na startu přípravy chyběli Milan Jurdík a Róbert Valenta, kteří se vrátili z hostování do Sparty. Naopak stoper Lukáš Hejda by měl v Příbrami i na jaře pokračovat.

Žižkov přestavuje kádr

Razantní přestavbou projde kádr žižkovských fotbalistů, kteří po podzimu s pouhými sedmi získanými body uzavírají prvoligovou tabulku. Změny se dotýkají všech řad v sestavě, nejvýraznější jsou přitom na brankářském postu. Gólmanská opora Tomáš Vaclík odešel do Sparty a nahradit by ho měl Jan Hanuš ze Slavie. V týmu končí i řada hráčů, kteří na Žižkově hostovali. Do mateřských klubů se vracejí Zdeněk Folprecht, Pavel Kadeřábek, Tomáš Peciar, Petr Mach, Igor Súkenník, Jan Bořil, David Kalivoda, Zbyněk Musiol, Peter Ďurica a Ilja Nestorovski. Do Slavie odešel na hostování nejlepší střelec týmu Jiří Böhm a do Bohemians 1905 Lukáš Bodeček.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavia zahájila zimní přípravu

"Výsledky, kterých mužstvo dosáhlo na podzim, jasně ukázaly, že kádr se musí výrazně doplnit. To bude otázka nejbližších dnů," uvedl pro klubový web sportovní ředitel Žižkova Jiří Rýva. Zatím Viktoria na prvním tréninku na Xaverově přivítala obránce Michala Kropíka, který strávil podzim na Ukrajině a pak si vyzkoušel exotické angažmá v Indonésii. Z Kladna přichází Lukáš Hajník a ze Slavie Luboš Tusjak s Petrem Marešem. Nováčky jsou i Vladimír Bálek z Bohemians 1905 a Jakub Hejret a několik hráčů bude kouč Roman Nádvorník v dalších dnech testovat.

Ostrava začala s osmadvaceti fotbalisty a bez posil

Ostravští fotbalisté zatím trénují bez posil. Podzimní kádr Baníku už dříve opustili obránce Pavel Dreksa s univerzálem Pavlem Malcharkem, klub se rozhlíží i po možných posilách a seznamu vytipovaných jmen stále vévodí někdejší ostravský útočník Tomáš Mičola z francouzského Brestu. Čtrnáctý celek podzimu zahájil přípravu na jarní boj o záchranu s osmadvacetičlenným kádrem, doplněným o několik hráčů třetiligové rezervy. Z hostování v Čáslavi se vrátil útočník Tomáš Vrťo, scházeli naopak ještě arménský reprezentant do 21 let Gevorg Badaljan, který přiletí v průběhu dneška, nemocný gólman Lukáš Krbeček i útočník Václav Svěrkoš, jenž se po dovolené v zahraničí připojí ve čtvrtek.

Baník Ostrava zahájil zimní přípravu
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Přestože velké změny se nedají na Bazalech očekávat, hráčský pohyb nastane. Baník se zajímá o svého bývalého gólmana Martina Rašku, jehož pozici v Trnavě může zkomplikovat chystaný příchod sparťana Luboše Kamenára. Souhlas k odchodu platí stále pro útočníka Zdeňka Šenkeříka. Pokračují jednání s ofenzivním fotbalistou Mičolou, který v Brestu nedostává prostor, ale je stále pravděpodobnější, že francouzský klub ho na jaře nechá hostovat v jiném zahraničním týmu.

Mladá Boleslav také bez překvapení

S minimálními změnami v kádru začali přípravu fotbalisté Mladé Boleslavi. Trenérovi Miroslavu Koubkovi se nově hlásili jen navrátilci z hostování Jan Bořil a Ivo Táborský, kterého ale zatím čeká rehabilitace po operaci. Středočeský klub opustil pouze stoper Aleš Neuwirth, který se po necelém půlročním hostování a listopadové operaci kolena vrátil do Viktorie Plzeň.

Příprava fotbalistů Mladé Boleslavi
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Vedení Mladé Boleslavi však připouští, že by v průběhu zimy mohli někteří hráči odejít, ovšem pouze pokud přijde adekvátní nabídka. "Nevylučuji, že během čtrnácti dnů můžou nějaké přesuny nastat. Pro nás však nejsou životně důležité, nepotřebujeme je za každou cenu, tudíž je ani nevyvoláváme," prohlásil pro klubový web sportovní ředitel Ladislav Minář.

Mladoboleslavské hráče čekají v průběhu přípravy dvě soustředění v Turecku, kde se střetnou například s Karlsruhe, Metalurgem Doněck a Steauou Bukurešť. "Jsem trenér, který ke kondiční přípravě nepotřebuje pobyt v Himálajích. Pro zlepšení vytrvalosti a síly dávám přednost cvičením s míčem v přirozených fotbalových podmínkách. Třeba Messi ve své kariéře ani jednou netrénoval bez míče v horách," vysvětlil Koubek.

Straka chce do Slavie dvě až tři posily

Na prvním letošním tréninku Slavie už kouči Františku Strakovi scházeli záložník Petr Janda a obránce Josef Kaufman, kteří si hledají nové angažmá. "U Jandy je zatím nejasno, zůstávají otazníky. Já doufám, že to tak bude delší dobu pokračovat a že ho nakonec přivítáme tady," řekl Straka napůl v žertu novinářům, už s ním příliš nepočítá. Do Viktorie Žižkov má namířeno brankář Jan Hanuš.

Slávistický trenér František Straka
zdroj: ČTK autor: Stanislav Peška

Příliš posil zatím Slavia nepřivedla. Z Viktorie Žižkov přišel útočník Jiří Böhm a na hostování z Bohemians 1905 útočník Milan Škoda. Z hostování v Sezimově Ústí se vrátil brankář Martin Berkovec a z dorostu si Straka do přípravy vybral dalšího gólmana Karla Hrubeše.

Straka věří, že se slávistickému vedení podaří posílit kádr. "Jsem optimistický. Uděláme maximum, abychom kádr posílili o dva až tři hráče. Chtěli bychom posílit každou řadu," řekl bývalý sparťanský kouč. V hlavě už prý některá jména má, ale o koho jde, nechtěl prozradit. Potvrdil, že jedním z adeptů je ruský záložník Nika Pilijev, o jehož působení v Edenu Slavia jedná s CSKA Moskva. Červenobílí měli v průběhu podzimu také zájem o plzeňského Martina Filla. "Ten zájem je z mnoha stran, my jsme jedním z nich. Jestli se to stane, nebo ne, to už není otázka pro mě," řekl kouč.

Cesta Jiřího Böhma – od nádobí v Manchesteru do Slavie

Ostravský odchovanec Böhm patřil k nejtalentovanějším českým juniorům, jenže do A-týmu Baníku se nikdy neprosadil, a tak putoval po nejrůznějších hostováních. Působil v Jihlavě, v Dukle a v Hlučíně. Pak se sebral a na dva roky odletěl do Manchesteru, kde myl v restauraci nádobí. "Přišlo na mě období, že mně fotbal přestal dělat radost a přestal pro mě být na prvním místě. Rozhodl jsem se, že si od fotbalu odpočinu. Odjel jsem do Manchesteru a pomáhal jsem v kuchyni mýt nádobí, ale moc se mi to nelíbilo. Přece jen je to něco jiného než si jít zatrénovat na hřiště," popsal Böhm.

Od svého návratu zpočátku nečekal nic velkého. V divizních Zápech se mu ale začalo dařit a pro podzim si ho vyhlédla Viktoria Žižkov. Pod televizní věží byl s dvěma brankami nejlepším týmovým střelcem a po návratu z hostování ho oslovila Slavia. Nad nabídkou neváhal. "Jsou to příjemné pocity. Během půl roku jsem udělal veliké skoky. Začal jsem na Žižkově a najednou jsem ve Slavii, což už je český velkoklub. Jsem strašně šťastný, že jsem tady, a těším se, co se bude dít dál," uvedl Böhm.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články