Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bohemians 1905 odejdou z Ďolíčku na pět let do Edenu

Praha - Fotbalisté Bohemians 1905 budou hrát od příští sezony domácí zápasy v pražském Edenu. Opustí tak své tradiční sídlo ve vršovickém Ďolíčku, byť se proti tomu postavili fanoušci. S majitelem Synot Tip Areny, kterou využívá také pražská Slavia, se vedení Bohemians 1905 dohodlo na pětileté smlouvě. Informoval o tom ředitel klubu Lukáš Přibyl. Bohemians v Ďolíčku zažili nejslavnější okamžiky své historie. Na stadionu hráli od roku 1932, nyní však už stadion nesplňuje prvoligová kritéria, především postrádá vyhřívaný trávník, což je od nové sezony podmínka pro start v nejvyšší soutěži.

"Po zvážení všech alternativ o tom rozhodla většina akcionářů klubu. V současné době se nenašel nikdo, kdo by byl ochoten Ďolíček a provoz klubu na tomto stadionu dlouhodobě financovat," uvedl Přibyl v tiskové zprávě.

Nový domov "Klokani" najdou v nedalekém Edenu, kde na nově vybudovaném stadionu hraje druhým rokem Slavia. Také její příznivci nedávno dali najevo svůj nesouhlas s tím, že by se měli o stadion dělit s vršovickými rivaly. Fanoušci však stěhování Bohemians nezabránili. "Pro každého z nás je to velmi nepříjemný krok, protože Ďolíček je i přes všechny technické výhrady jedinečným stadionem. V tuto chvíli je však na prvním místě přežití klubu, a proto akcionáři zvolili tuto cestu," uvedl Přibyl. Podle něj nebyla vůle akcionářů jednohlasná, ale většina z nich se především z ekonomických důvodů přiklonila k Synot Tip Areně.

Je nám líto, video expirovalo.
Bohemka se stěhuje

Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905:

"Klub má více než stoletou historii a věřím, že ani teď fanoušci na Bohemku nezanevřou. Už jen proto, aby toto řešení nebylo řešením na dlouhá léta."

O možném přesunu do Edenu se v táboře Bohemians začalo nahlas mluvit před třemi týdny, ale fanoušci proti tomu začali protestovat. Radnice Prahy 10 pak oznámila, že by Ďolíček odkoupila, čímž chtěla pomoci k setrvání Bohemians v jejich tradičním místě. Podle všeho ale nenašla společnou řeč s majitelem stadionu, firmou Bohemians Real.

Fanoušci jsou proti

Fanoušci Bohemians přesun z Ďolíčku dál odmítají a věří, že jde pouze o dočasné řešení. "Nesouhlasíme s neprůhledným vyjednáváním přechodu do Edenu, používáním falešných argumentů ze strany CTY a radnice Prahy 10 ani se skutečností, že takto zásadní rozhodnutí nebylo schváleno akcionáři klubu na valné hromadě," uvedli představitelé Družstva fanoušků Bohemians v komuniké, které dnes zaslali médiím.

Zároveň vyzývají k tomu, aby většinový vlastník Bohemians 1905, firma CTY Group, prodal svůj podíl v klubu. "Domníváme se, že s ohledem na vývoj v uplynulých týdnech a měsících je další setrvání CTY v majetkové struktuře klubu neudržitelné - už proto, že nebylo dosaženo slibů a vizí, s nimiž CTY před třemi lety do Bohemians 1905 vstupovali," stojí v prohlášení Družstva fanoušků Bohemians, podle něhož rozhodně nekončí aktivity ani sbírka "Zachraňme Ďolíček".

Podle šéfa fanoušků Bohemians 1905 Michala Holase se v příštích dnech rozjedou akce na záchranu Ďolíčku, k protestům se však příznivci "Klokanů" zřejmě neuchýlí. "Obávám se, že protesty v ulicích už moc nezmůžou. Teď bude záležet na zákulisním jednání. Máme něco připraveného, ale zatím nemůžu říci co. Náš boj o Ďolíček nekončí," řekl Holas. Fanoušci věří, že k návratu do Ďolíčku by mohla pomoci radnice Prahy 10. "Budeme slušně tlačit na zastupitele, aby dodrželi, co deklarovali. Doufám, že to městská část myslí vážně a že to není jen předvolební tah," uvedl Holas.

Některé fotbalové stadiony, na nichž hraje více klubů:

Giuseppeho Meazzy v Miláně (San Siro): AC Milán a Inter Milán,

Olympijský v Římě: AS Řím a Lazio Řím,

Allianz Arena v Mnichově: Bayern Mnichov a Mnichov 1860,

Jana Breydela v Bruggách: FC Bruggy a Cercle Bruggy,

Maracaná v Riu de Janeiro: Botafogo, Flamengo a Fluminense,

Home Depot Center v Carsonu: Los Angeles Galaxy a CD Chivas.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články