Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Bohemians 1905 i Sparta dostaly pokutu za výtržnosti v derby

Praha - Disciplinární komise fotbalového svazu potrestala Bohemians 1905 pokutou 200 tisíc korun za výtržnosti diváků v listopadovém derby se Spartou na Strahově. Bohemians navíc musejí další domácí zápas, kterým bude na stejném místě duel 18. ligového kola s Olomoucí, odehrát za "zavřenými dveřmi" bez přítomnosti diváků. Sparta za chování svých příznivců zaplatí stotisícovou pokutu. Poprvé v ligové historii tak pyká za nepokoje na stadionu i hostující klub.

Komise nedávno k podobně vysokým trestům už sáhla, když druholigové Opavě v září uložila třistatisícovou pokutu za nezvládnutou pořadatelskou službu v pohárovém utkání s Ostravou.

Pořadatelskou službu prý nedostatečně zajistili i Bohemians na Strahově, kde museli hrát kvůli tomu, že v domácím "Ďolíčku" nemají vyhřívaný trávník. Kluby, které jím nedisponují, musejí v zimních měsících hrát na stadionu s vytápěnou plochou. 

Bohemians 1905: Pokutu respektujeme, i když je vysoká

Představitelé Bohemians výši pokuty respektují, i když se jim prý zdá poměrně vysoká. Zlobí se však hlavně na některé ze svých fanoušků, kteří nepokoje vyprovokovali, a zkusí na nich vymoci finanční kompenzaci. 

Sáhnout do kapsy pro sto tisíc korun ale musí i Sparta. Ta jako první klub v historii byla potrestána za chování svých fanoušků, přestože v zápase nastoupila jako hostující tým. Disciplinární komise se však podle vzoru UEFA rozhodla sankcionovat i hostující kluby, pokud se jejich fanoušci během duelu nějakým způsobem proviní.

Výběr nejvyšších trestů:

500 000
Květen 2003 (Bohemians Praha) - Za inzultaci asistenta rozhodčího Ladislava Talpy domácím fanouškem při utkání se Spartou, které bylo poté předčasně ukončeno (navíc uzavření hřiště na tři zápasy). 

400 000
Březen 2008 (Mladá Boleslav) - Za napadení delegáta zápasu Jiřího Veltruského šéfem Mladé Boleslavi Josefem Dufkem. 

300 000
Září 2009 (Opava) - Za nezvládnutí pořadatelské služby a vniknutí diváků na hrací plochu při pohárovém utkání s Ostravou (navíc uzavření hřiště na dva zápasy). 

250 000
Březen 2009 (Sparta Praha) - Za zranění dvanáctiletého podavače míčů vhozeným dělbuchem (navíc uzavření sektorů za oběma brankami na tři utkání). 

200 000
Březen 2000 (Slavia Praha) - Za zasažení delegáta zápasu Oldřicha Rotta hozeným zapalovačem (navíc podmínečné uzavření hřiště na dva zápasy).

Hrozbě odečtení bodů se podle komise dál vystavuje i ostravský Baník. Ostravané totiž nadále odmítají vrátit Slovácku pět milionů korun, které Baník získal poté, co jeho odchovanec Mario Lička přestoupil právě z jihomoravského klubu do Southamptonu.

Mezinárodní arbitráž v Lausanne v minulosti rozhodla, že na sumu má nárok Slovácko, přestože domácí svaz před lety rozhodl, že peníze si má ponechat Ostrava. Nyní ale disicplinární komise stejně jako mezinárodní arbitráž Baníku nařídila obnos vrátit Slovácku. Pokud to Ostravané do 16. prosince neučiní, komise prý přikročí k odečtení bodů z tabulky. 

"Komise si je vědoma, že odečet bodů je velmi závažným krokem, proto dala ještě čas na jednání do 16. prosince," podotkl Kolář. Baník musí do tohoto termínu předložit doklad o zaplacení, jiné formě vyrovnání nebo oba kluby musí komisi společně požádat o odklad rozhodnutí.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články