Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

BLOG: Trenér Holoubek by Spartě odlétnout neměl

Sparta má před sebou poslední zápas základní skupiny Evropské ligy. Po ohromném úspěchu série čtyř výher v řadě čeká fotbalisty z Letné duel na San Siru. Neordinuje se žádná harlekýnová procházka po Quadrilateru, do jarního play-off chtějí David Lafata a spol. vyrazit se ctí. A hlavně trenér David Holoubek. Jenže kolem letenského, resp. strahovského zázraku, krouží otazníky. Zůstane u A-mužstva? A pokud ano, tak jako hlavní trenér, nebo asistent?

V posledních týdnech ligové téma číslo 1. Šestatřicetiletý Holoubek vyletěl jako hvězda bez trenérské profesionální licence, kterou získá až příští rok na jaře, Spartu přebíral po porážce 0:2 v derby se Slavií a debaklu 0:3 na Southamptonu. Přesto dokázal tým spolu s dalšími asistenty – Stanislavem Hejkalem a Zdeňkem Svobodou – vyburcovat k parádní jízdě Evropou.

A pak to jelo: k zemi šel rezignovaný Inter, dvakrát nevyzpytatelná izraelská Beer Ševa a konečně v odvetě i Southampton plný rychlých talentů. V lize to už bylo trochu slabší, Sparta navíc vypadla ve Zlíně z poháru, ale...

Na Holoubka slyší hráči, fanoušci ho zbožňují – a on zase je. Na svou stranu si je vedle dobře zvolené taktiky, což dokázala třeba právě odveta se Southampthonem, a skvělých výsledků, přiklonil i díky své bezprostřednosti a upřímnosti, kterou projevuje na hřišti i během rozhovorů.

Je pravda, že zrovna proti Hradci Králové, který s pravidelností lavíruje na hranici setrvání v lize, si sparťanský opatrný styl zahrával se zánětem fanouškovských spojivek. Holoubek nicméně po celou dobu bojuje ještě s dalším problémem – vcelku brutální marodkou.

Jenže to vyřešil, jak nejlépe mohl. Nasadil hejno mladých sparťanských talentů, kteří vyrůstají v tréninkovém centru na Strahově. Někteří, jako třeba Havelka či Dudl prokázali, že mají opravdu dobře nakročeno. A to se ještě nedostal pořádně do hry střelec Mustedanagič...

Jen teď před Interem, kde má být pomalu víc sparťanských, než domácích fanoušků, jsou každopádně stále mimo Frýdek, Vácha, Šural a Sáček. Rosický se vším respektem tak nějak setrvale. A pak tu jsou hráči, nad jejichž kvalitativně dosti rozporuplnými výkony se vedou vzrušené debaty, což je třeba příklad Michala Kadlece. Nebo opačné – pozitivnější případy - jako Lukáš Mareček.

A samozřejmě důležité bude, co se stane v zimě a koho Sparta přivede. Nestora z Dukly? Sýkoru z Liberce? Skautingová politika Sparty je v tomhle směru vrtkavá.

Otázka je, zda je na Holoubkově straně i vedení. Mělo by být. Sparta ztrácí na Plzeň čtyři body, je ve vyřazovacích bojích Evropské ligy a finančně se saturovala. Za téhle konstelace měl k týmu přijít talentovaný Jindřích Trpišovský z Liberce. Chvíli to vypadalo, že jo, pak zas ne, poté opět změna, až nakonec zůstane pod Ještědem. Tedy, jestli se Slovan vůbec zachrání...

To by přesto byla pro Spartu ta lepší varianta, i kdyby si Holoubek s Trpišovským plácl a zůstal např. v pozici asistenta. Tou horší by bylo v posledních dnech několikrát skloňované jméno Pavla Vrby. Už když od reprezentace utekl za rubly spolu se svým nohsledem Dušanem Fitzelem do Machačkaly, dalo se čekat, že se v zimě může expresně vrátit do Přerova.

Slavící sparťané
zdroj: Reuters autor: Peter Cziborra

Anži nic světoborného nekope, a tak se rázem v ruských médiích vyrojily spekulace, jak dlouho tohle trápení ještě potrvá. Oťukávačka se Spartou byla v tomhle případě skutečně náznakem jízdy střemhlav v protisměru, už jen proto, že Vrbova nedotknutelná svatozář, za kterou v posledních letech tak mohutně kopal i Miroslav Pelta, šla v očích veřejnosti dávno do kopru.

Dokonce padala i další jména – trenér reprezentační sedmnáctky Václav Kotal v roli mentora, nebo návrat Jozefa Chovance, a to ještě média nevytáhla fanoušky Sparty opěvovaného Jaroslava Hřebíka. Je to euforie, jasně, jenže Holoubek má drajv a nebojí se riskovat. V samostatné české historii je to jediný kouč, který dokázal vyhrát ve skupině evropských pohárů čtyři zápasy v řadě. Spartě by skutečně odlétnout neměl. Pokud by se tak přece jen stalo, mohla by hodně litovat. Zatím vše nasvědčuje tomu, že Daniel Křetínský si toho je vědom.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články