Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

BLOG: První poločas nastavil Šilhavému zrcadlo. Na koho se (ne)může spolehnout?

Vyrovnání nejhorší první půle v samostatné historii bezesporu nezůstane na straně trenérského štábu bez povšimnutí. Po kvalifikačním skalpu Anglie se reprezentace topila v euforii, příprava se Severním Irskem však zaváněla ostudou. Zabránil jí až poločasový "fén" kouče Jaroslava Šilhavého ve spojení s kvartetem změn v sestavě.

Trenér Jaroslav Šilhavý v přípravném utkání se Severním Irskem
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Cenné vítězství 2:1 nad Albionem se zapsalo do českých sportovních dějin a fotbalisté byli vyzdvihováni do nebes. O tři dny později už ale zpět na zemi hazardovali s vydobytým kreditem z minulého týdne.

Byť toto tvrzení nelze považovat za dogma, je minimálně k zamyšlení.

Ano, základní jedenáctka doznala deseti změn. Ne, nemůže to být omluva.

Severní Irové také nenastoupili v nejsilnějším složení - oproti kvalifikační porážce 1:3 v Nizozemsku dal trenér Michael O'Neill důvěru šesti "nováčkům" a na rozdíl od Francouzů nebo Belgičanů nemá na lavičce hráče světového formátu. Záložník Jordan Thompson či útočník Liam Boyce hájí dres Blackpoolu, respektive Burtonu ve třetí anglické lize.

O české reprezentaci se obsáhle diskutovalo také v novém dílu Fotbal fokus podcastu:

Jeho protějšek Šilhavý sledoval od úvodních minut chaos a hned několik svěřenců mu bezkrevným výkonem poslalo jasnou zprávu - v současné formě se na ně nemůže spolehnout. Střídání Stefana Simiče, Lukáše Kalvacha, Jaromíra Zmrhala, Michaela Krmenčíka, Josefa Hušbauera nebo Ladislava Krejčího nelze označit za náhodná.

"Změn v sestavě nelituji. Určitě jsme si nepředstavovali, že budeme po prvním poločase prohrávat 0:3. Ale informace, které se k nám dostaly, jsou důležité do dalších utkání a srazů. V příští nominaci se rozhodneme, kdo a jak uspěl či neuspěl, s kým počítat," naznačil český lodivod.

"Za měsíc nás čeká zápas o život. Tam musíme mít jasno, s kým do něj půjdeme," dodal sedmapadesátiletý kouč, jehož výběr čeká v listopadu klíčové domácí střetnutí proti Kosovu a následně v Bulharsku.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - Severní Irsko

Význam Šilhavého slov je snadno rozluštitelný. Experiment nevyšel a vícero reprezentantů si na podobnou šanci bude muset počkat. 

Možná si řeknete, že odsoudit hráče po jediném nepovedeném utkání je kruté. Není. Profesionální sport je v tomto směru nemilosrdný. V kádru zkrátka a dobře nemají všichni stejnou startovní pozici. Někteří jsou často odsouzeni k čekání na příležitost - když ji dostanou, musí se jí chopit. V opačném případě se další nemusí opakovat.

Ondrášek? Nezastavitelný tank

Tím, kdo se naopak příležitosti chopil, je Zdeněk Ondrášek. Útočník s přezdívkou "kobra" uštkl Anglii rozhodující trefou a proti Severnímu Irsku stihl během druhého poločasu dvě asistence.

Důrazný forvard Dallasu byl před brankou soupeře neustále cítit a jeho přínos ocenili spoluhráči, fanoušci, trenér i experti. "Je na něm vidět, že mu to není jedno a vždy jde do boje naplno. Útočník jeho typologie je nepříjemný pro každého obránce," složil mu kompliment Šilhavý. 

V listopadové nominaci na střelce sedmi gólů v základní části Major League Soccer pravděpodobně český stratég ukáže a vzhledem k prohlášením má o kádru už teď víceméně jasno.

"Gró bude ze zápasu s Anglií," zakončil Šilhavý, jenž do utkání se Severním Irskem vůbec neposlal pětici hrdinů z minulého týdne: Tomáše Vaclíka, Jakuba Brabce, Vladimíra Coufala, Jakuba Jankta a Tomáše Součka. 

Duel na Letné, ve kterém snesli měřítko kromě zmíněného Ondráška i Alex Král či střídající trojice Vladimír Darida - Ondřej Čelůstka - Jan Bořil, nastavil zrcadlo.

Reprezentační kouč už ví, na koho se (ne)může aktuálně spolehnout.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články