Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

BLOG: Peníze. Účinná páka (nejen) na fotbalové šíbry

Nepochybně vše směřovalo k tomu, že nový ročník nejvyšší tuzemské – aktuálně příznačně bezejmenné - soutěže začne pod dohledem obměněné komise rozhodčích. Michal Listkiewicz přinesl do zatuchlých vod na zdejší poměry svěží vánek, což někteří letití funkcionáři logicky nesli dost nelibě.

Roman Berbr
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Jistě, chyby byly, jsou a budou. Ale najednou to nebyl ten starý známý tribunál arogantních-neochvějných, nebylo to místo, kde veřejnost nesmí znát legitimní informace o tom, kdo bude řídit "ten náš produkt", ani kolektiv, nad nímž se vznáší mrak podezření, co že se to v něm zase hezkého za zavřenými dveřmi upeče.

Šíbři se s faktem, že rozhodcovskou mašinerii bude mít díky intervenci dnes už bývalého předsedy Fotbalové asociace ČR Miroslava Pelty na svědomí "nějaký přivandrovalec z Varšavy", sžívali loni zřejmě s velkou nechutí. Zvlášť "on nic, on muzikant" Roman Berbr to prý svému kamarádovi, toho času z vazby již venku, nemohl zapomenout.

Jako dar z nebes tak téhle suitě překvapivě spadla do klína nutnost snížení rozpočtu FAČR, což měl být podle kuloárů mimo jiné pádný argument, proč se s bývalým předsedou polského fotbalového svazu s korupčním škraloupem z minulosti rozloučit.

Michal Listkiewicz
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Listkiewicz a jeho asistent si přišli měsíčně na celkem 6200 eur a několik bonusů. Na asociaci už - oficiálně kvůli úsporným opatřením - skončilo devět lidí včetně bezpečnostního manažera Martina Syneckého, jehož práce nebyla zanedbatelná, jakkoli se s ní dalo polemizovat.

Do celé srandy se však vložil možná nečekaný hráč. A sice Fortuna, na níž je fotbalová asociace naprosto závislá. Sázková kancelář sponzoruje např. druhou ligu a od přespříští sezony má její jméno zastřešovat i tu první, což znamená desítky milionů korun čistá ruka po dobu několika let.

Fortuna měla přijít s razantním řešením – Listkiewicz zůstane, bude-li chtít, a plat zatáhneme my. V opačném případě nebudete v septiku po kolena, ale po ramena, protože s touhle neprůhlednou organizací prostě nic společného chtít mít nebudeme.

Je nicméně potřeba zdůraznit, že liga ještě neodstartovala a současná komise rozhodčích, to není jen Listkiewicz, ale třeba také místopředseda Petr Mlsna nebo Václav Krondl.

Valná hromada FAČR
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Taková společnost ePojištění.cz si už cíl splnila. Lize pomohla a zároveň si na ní udělala jméno. Ruku na srdce, název ePojištění.cz liga tedy jinak moc atraktivity nepobral, ale to, že rozhodnutí ukončit spolupráci přišlo už údajně začátkem roku, nic nemění na tom, že svou misi zarámování do té doby vcelku neznámého brandu do širokého povědomí zdárně dokončila.

U Gambrinusu to bylo už trochu jinak. Plzeňský Prazdroj prostě krize ve Fotbalové asociaci naštvala natolik, že od příštího léta zastaví výtoč úplně. Po vypuknutí dotační kauzy kolem FAČR, Pelty a dalších porcovatelů sportovního medvěda, se navíc začal cukat i vysílatel ligy O2 TV.

Proč by měly být společnosti věčně těmi spolehlivými dojnými kravami a spojovat svou značku se subjektem, který má dlouhodobě pošramocené renomé?

Petr Fousek, Martin Malík a Libor Duba
zdroj: ČT sport

Příběh Marka Dospivy, resp. Penty, která Fortunu vlastní, názorně ukazuje, že páky, jak alespoň částečně kultivovat zatuchlé sportovní prostředí, by tu byly. Jde jen o to, je dostatečně dobře využít.

Navíc nemusí jít o poslední taktovku, která se nad Strahovem rozkmitá. Po taškařici na poslední valné hromadě jistě analyzuje situaci mobilní operátor T-Mobile, stále tedy ještě generální partner reprezentace. A slovo také bude mít čínská CEFC, což už se koneckonců děje u zachování projektu videorozhodčích.

Pravidlo číslo jedna: sáhněte lidem na peníze a pak vám to přijde paradoxně dojednat třeba i sám Berbr.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články