Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

BLOG: Co fanoušci Sparty nečekali

Stačil necelý měsíc od porážky 4:0 v Rostově a duo sparťanských trenérů Tomáš Požár a David Holoubek skončilo. Tedy na lavičce. Prvně jmenovaný dál povede vskutku nezářící sportovní úsek, podzimní kometa Holoubek se vrací k juniorce.

Zprávy o tom, že to po zimní přípravě není všechno tak růžové, jak se na první pohled zdá, už prosakovaly dříve. Se soutěžními zápasy, a venkovními zvlášť, však dostaly razítko v podobě jasných obrysů.

Ve hře Sparty, kterou navíc průběžně oslabuje marodka a těžkou ťafku jí zasadil odchod základního pilíře Bořka Dočkala do Číny, nefunguje prakticky nic. Pouze léty prověřený rukopis, k němuž na Letné čas od času začnou inklinovat. Zoufalé přihrávky dozadu, nulová kombinace, tristní obrana, ztráty balónů jak u žáků.

Spartě se povedl jediný přestup s příchodem Néstora Albiacha z Dukly. Do týmu realizační tým znovu zapracoval Tiémoka Konatého, talentovaného záložníka, který však často překypuje zbrklostí a přemotivovaností. A pravda, i špetkou smůly, což byla třeba neodpískaná penalta v Mladé Boleslavi.

Část sparťanského obecenstva mu každopádně nechce odpustit jeho loňskou zradu, kdy se už už Konaté viděl ve Steauě Bukurešť. Tak se ten klub dřív jmenoval. A už to tak reálně vypadá, že zloba se již brzy dramatický otočí i proti vedení a majiteli Sparty. Ta zoufale hledala trenéra a poté, co si Pavel Vrba vyhodnotil, že jeho čas tady ještě nepřišel, si letenský mozkový trust vysnil v krátkodobém horizontu asi dvaceti až pětadvaceti minut člověka z naprosto jiného koutu trenérské galaxie. Petra Radu.

Opakovat by se tak s velkou pravděpodobností mohlo zhruba to, co onehdá zažila Slavia s Františkem Strakou. Zatímco v Edenu nejzásadněji vadilo koučovo vždy vehementně proklamované rudé srdce, na Letné to budou Radovy rudé tváře a dříve naznačená slávistická víra.

"Otec fandil Slavii, byl by určitě rád. Jsem profesionální trenér, ale můžu říct, že jelikož jsem z Libuše, do Vršovic to bylo nejblíž, takže jsme sem chodili," řekl například Rada po svém příchodu do Edenu před pěti lety.

Nad Radou je však i niketrak ohromující vizitka. Na stále ještě český velkoklub, který loni hrál čtvrtfinále Evropské ligy a na podzim ovládl její základní skupinu, je zkrátka více než průměrná. Rada si v životopisu sice mohl odškrtnout štace ve Slavii, v Teplicích i třeba u národního týmu, ale štace to nebyly úspěšné. Naposledy se objevil v sestupem ohrožené Příbrami, kde to zabalil poté, co mu majitel Jaroslav Starka hodlal snížit plat. Pak už Rada jen čekal.

Petr Rada
zdroj: Slavia Praha

Jeho čas přišel v momentě, kdy za něj měl delší čas lobbovat Dušan Svoboda, nakonec se přidal i David Lafata, který se s Radou zná ze společného působení v Jablonci. Rtuťovitý pán, z něhož si řada domácích fanoušků vybaví v podstatě nulový herní rukopis, ale také zběsilé poskakování za autovou čarou, případně vykázání na tribunu poté, co pozuráží delegáty, dostal zelenou. Dílem proto, že nikdo jiný v tu chvíli nebyl k mání, dílem kvůli tomu, že vítr, od něhož si Daniel Křetínský slibuje, že vlétne do kabiny, by mohl alespoň částečně na těch deset kol zafungovat.

Sparta hraje už v pátek doma proti Zlínu, po ztrátách potřebuje tři body jako sůl, může se ale stát, že z celého zápasu si diváci odnesou jen ohlušující reakci, která se na angažmá "oblíbence" bývalého sparťanského trenéra Zdeňka Ščasného snese.

"Zpátky do budoucnosti":

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články