Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Blatter Švýcarem roku: Měl bych dostat diplom za vše, čeho jsem dosáhl

Bern - Prezident Světové fotbalové federace FIFA Sepp Blatter byl magazínem Weltwoche vyhlášen švýcarskou osobností roku. Devětasedmdesátiletý funkcionář získal cenu za celosvětovou humanitární činnost, magazín v něm vidí navzdory obvinění z korupce neúnavného fotbalového bojovníka za lepší svět.

"Ve skutečnosti bych měl dostat diplom za všechno, čeho jsem dosáhl," řekl Blatter v rozhovoru pro Weltwoche.

Týdeník ho ocenil v den, kdy vypovídal před etickou komisí FIFA. Osmihodinové slyšení v Curychu opustil bez komentáře, v rozhovoru ve Weltwoche nicméně řekl, že transakce z roku 2011 byla v naprostém pořádku. "Dohoda s Platinim prošla finanční komisí, výkonným výborem a kontrolními orgány. Prošlo to i kongresem. Vše bylo posvěcené," řekl listu Blatter.

Peníze měly představovat odměnu za práci v roli jeho poradce v letech 1999 až 2002. O transakci ale neexistuje žádný doklad a oba funkcionáři tvrdí, že mezi sebou měli ústní dohodu. Blatter má momentálně stejně jako Platini na 90 dní zastavenou činnost ve všech fotbalových aktivitách. Platini měl vypovídat v pátek, ale oznámil, že se nedostaví. Etická komise rozhodne, zda trest funkcionářů ještě zpřísní kvůli střetu zájmů, spekuluje se ale i o doživotní suspendaci, pokud by se jim prokázalo korupční jednání.

"Pan Blatter očekává rozhodnutí ve svůj prospěch, protože pro to hovoří důkazy," uvedl v prohlášení Blatterův právník Richard Cullen. "Důkazy ukazují, že prezident Blatter jednal správně a neprovinil se proti etickému kodexu. Vyšetřování by mělo být uzavřeno a
suspendace zrušena."

Je nám líto, video expirovalo.
Blatter trvá na nevinně, Putin by mu dal Nobelovu cenu

Blatter oznámil v květnu těsně po vypuknutí úplatkářského skandálu po svém znovuzvolení do čela FIFA, že odstoupí z funkce. Sám je švýcarskými úřady vyšetřován kvůli podezření ze zpronevěry a zneužití pravomoci. Jeho nástupce bude zvolen v únoru.

Švýcarsko zmrazilo část účtů FIFA

Kvůli vyšetřování rozsáhlého korupčního skandálu zmrazilo švýcarské ministerstvo spravedlnosti část účtů FIFA. "Americké úřady nás požádaly o dokumenty týkající se padesáti účtů v různých bankách, skrz které se měly pohybovat peníze za úplatky," uvedl mluvčí ministerstva Folco Galli. Přesná částka nebyla uvedena, údajně šlo o desítky milionů franků.

Úřady se korupcí ve FIFA zabývají od květnového kongresu federace. V Curychu tehdy bylo kvůli podezření z uplácení zadrženo sedm vysoce postavených funkcionářů. Celkem bylo od té doby obviněno 16 lidí a všichni jsou spojováni s úplatky přesahujícími za poslední dvě desetiletí 150 milionů dolarů (3,6 miliardy korun).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články