Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Blatter oznámí v říjnu protikorupční reformy

Ulrichen (Švýcarsko) – Prezident FIFA Sepp Blatter oznámí detailní plán protikorupčních reforem po říjnovém zasedání výkonného výboru v Curychu. Mezinárodní fotbalová federace má za sebou turbulentní období, během nějž bylo několik jejích vlivných členů obviněno z uplácení. "Oznámím plán, kam se vydáme a kdy to uděláme," řekl Blatter během turnaje své charitativní organizace ve Švýcarsku. "Byl to těžký rok," dodal prezident FIFA.

Sepp Blatter
zdroj: ČTK

Blatter po svém zvolení do čtvrtého funkčního období slíbil, že fotbal vyčistí. Volbu provázel skandál kolem jeho protikandidáta Mohameda bin Hammáma, jenž musel odstoupit kvůli údajnému pokusu uplatit funkcionáře z Karibiku. Byl potrestán doživotním zákazem působení ve fotbale, jeho spojenec Jack Warner, viceprezident FIFA, se trestu vyhnul rezignací. Federace nyní vyšetřuje 16 karibských funkcionářů za to, že přijali úplatek ve výši 40 tisíc dolarů. "Jsem z toho všeho zklamaný a smutný. Všichni ti lidé jsou členy FIFA a dělá mi to starost," uvedl Blatter, jenž předsedá čtyřiadvacetičlenné komisi, která může změnit některá protikorupční pravidla.

Šéfa světového fotbalu kritizoval v pátečním vydání švýcarského časopisu Bilanz za pomalé reformy Karla-Heinze Rummenigge, jenž ho dokonce přirovnal k sesazenému egyptskému prezidentovi Husnímu Mubarakovi. Blatter nicméně tvrdí, že se s šéfem Bayernu Mnichov usmířil ještě předtím, než rozhovor vyšel. "Nechci s lidmi bojovat. Setkali jsme se před úterním zápasem Bayernu s Curychem a odehrálo se to v přátelském duchu. Pro mě je ta válka skončená," řekl Blatter na adresu svého hlasitého kritika, jenž hájí zájmy klubů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články