Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Blatter odmítá osmiletý trest. Budu se bránit, varoval

Curych - Prezident Mezinárodní fotbalové federace Sepp Blatter odmítá přijmout osmiletý zákaz působení ve fotbale, který mu udělila etická komise FIFA. Podezřelou platbu předsedovi UEFA Michelu Platinimu, který byl rovněž potrestán, označil za administrativní chybu, která si takový trest nezaslouží. Hodlá proti suspendaci bojovat.

Ilustrační foto

"Nelze někoho odsoudit bez kloudného důvodu. A já jsem teď suspendován stejně jako pan Platini. To ale neznamená, že je konec. Budu se bránit a doufám, že pan Platini to cítí stejně," prohlásil Blatter.

Trest je důsledkem pochybné finanční transakce mezi oběma funkcionáři. Platini v roce 2011 dostal od Blattera dva miliony švýcarských franků, údajně za poradenskou činnost v letech 1999 až 2002. O transakci ale neexistuje žádný doklad. Funkcionáři tvrdí, že mezi sebou měli ústní dohodu.

"Měli jsme gentlemanskou dohodu, která vznikla v roce 1998 hned po mistrovství světa ve Francii. Pan Platini mi řekl, že by rád dělal pro FIFA, ale že je drahý. Řekl jsem, že by to bylo skvělé, ale že část můžeme zaplatit teď a část později," líčil devětasedmdesátiletý funkcionář.

"Následně to bylo potvrzeno na dvou jednáních výkonného výboru FIFA. Jeden byl ve Švédsku a druhý v Curychu v prosinci 1998. Prošlo to finanční komisí, kontrolní komisí i kongresem, přesto dnes etická komise popírá, že by taková dohoda existovala," prohlásil Blatter.

Sepp Blatter
zdroj: AP autor: Walter Bieri

Vše prý vysvětlil i během několika výslechů, naposledy ve čtvrtek vypovídal osm hodin. "Přesto nyní tvrdí, že je bezvýznamné, co s Platinim říkáme, čímž nás označují za lháře. A to není správné. Jediné, co mohli říct, je: 'Pokud tato dohoda existuje, měli byste to mít v účetnictví.' A s tím souhlasím, ale to je administrativní chyba, nemá to co do činění s etikou," řekl švýcarský funkcionář.

Podle něj bylo o jeho a Platiniho vině rozhodnuto už dříve bez ohledu na soudní proces. "Už dříve se nechali slyšet, že dostaneme trest do konce života. Nyní trochu ustoupili. Jen to ukazuje, že je něco špatně, a to je to, co mě nutí bojovat. Je mi líto, že se se mnou zachází jako s boxovacím pytlem," podotkl.

Zároveň podle něj nemá etická komise právo ho trestat předtím, než mu kongres FIFA odebere mandát. Stát se tak může až 27. února na mimořádném volebním kongresu.

"I když jsem suspendován, stále jsem prezident. A prezident musí být nejprve uvolněn ze svých povinností kongresem. Já jsem zásadový muž a držím se hesel: 'Nikdy neber peníze, které ti nepatří', a 'Vždy plať své dluhy'. A nyní mi tvrdí, že jsem si přes Platiniho chtěl koupit hlasy pro volby v roce 2011. Ne, tak to nebylo," dodal Blatter. Věří, že s odvoláním uspěje během následujících dvou měsíců, aby se kongresu mohl zúčastnit.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články