Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Blatter: Na fotbalovém MS by měli pískat jen profesionálové

Ulrichen (Švýcarsko) - Prezident mezinárodní federace FIFA Sepp Blatter chce, aby zápasy na příštím fotbalovém mistrovství světa pískali výhradně profesionální rozhodčí. Zatímco na letošním turnaji v Jihoafrické republice pouze dva z 30 rozhodčích neměli civilní zaměstnání, za čtyři roky v Brazílii by se měli všichni věnovat jen rozhodcovské činnosti.

"Pokud budu prezidentem, budou v Brazílii jen profesionálové. Nemůžete mít neprofesionální rozhodčí v profesionálním fotbalu," řekl Blatter, který se chystá za rok v červnu ucházet o čtvrté čtyřleté funkční období v čele FIFA. Od plného profesionalismu si slibuje zlepšení kvality arbitrů, jejichž chyby poznamenaly především osmifinálové zápasy letošního MS. Angličanům nebyl uznán regulérní gól v zápase s Německem, Mexičané naopak inkasovali neregulérní branku od Argentiny.

Komplexní plán na zvýšení kvality rozhodčích hodlá Blatter předložit na říjnovém zasedání výkonného výboru FIFA v Curychu. "Půjde o nový přístup k rozhodování na nejvyšší úrovni," uvedl čtyřiasedmdesátiletý funkcionář během turnaje, který se v neděli konal na jeho počest nedaleko jeho bydliště v Alpách. Chtěl by například preferovat mladší rozhodčí.

Blatter je dlouhodobě zastáncem dobrého finančního ohodnocení rozhodčích, které by mělo mimo jiné snížit nebezpečí korupce. Za působení na mistrovství světa v JAR dostal každý z arbitrů 50 000 dolarů. FIFA navíc chystá program pro rozhodčí, na který má pro příští čtyři roky vyčleněno 43 milionů dolarů (asi 838 milionů korun).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články