Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Blatter: Infantino je nafoukaný megaloman, z fotbalu chce mít stroj na peníze

Bývalý prezident FIFA Sepp Blatter tvrdě zkritizoval svého nástupce ve funkci Gianniho Infantina. Podle něj se chová arogantně a z fotbalu vytváří pouze stroj na peníze. V rozhovoru pro agenturu Keystone-SDA čtyřiaosmdesátiletý Švýcar také poprvé přiznal, že v roce 2015 odstoupil z čela světového fotbalu pod tlakem americké justice.

"Řekli: 'Hlava musí padnout!' Tak jsem dal funkci k dispozici a najednou nebyla pro americkou justici FIFA mafiánskou organizací, ale obětí," vrátil se Blatter k chaotickému období, jež probíhalo právě v těchto dnech před pěti lety.

Blatter dal funkci k dispozici 2. června 2015, čtyři dny poté, co byl v Curychu popáté zvolen do čela světového fotbalu. Volbě předcházelo zatčení vysokých činovníků FIFA na žádost amerických úřadů kvůli podezření z korupce.

V říjnu pak Blatterovi zastavila činnost etická komise FIFA, jež mu následně udělila osmiletý zákaz působení ve fotbale. Po odvolání mu byl distanc o dva roky zkrácen.

V únoru 2016 byl Blatterovým nástupcem zvolen bývalý generální sekretář UEFA Infantino, na němž jeho starší krajan nenechal nit suchou.

"Ve své pýše už ani nejedná s prezidenty národních svazů, ale jen s šéfy států. Je to nafoukaný megaloman, který chce udělat z fotbalu stroj na peníze," uvedl Blatter.

Bývalý dlouholetý šéf světového fotbalu také přiživil spekulace, že Infantino profitoval ze skandálu kolem FIFA díky svým kontaktům ve švýcarské justici. "Vypadá to, že Infantino chtěl mít cestičku do prezidentského křesla umetenou," řekl Blatter.

Ve Švýcarsku se v posledních měsících řeší skandál generálního prokurátora Michaela Laubera poté, co se provalily jeho tři tajné schůzky s Infantinem v letech 2016 a 2017. V květnu parlamentní komise podala na Laubera ústavní žalobu, jež může vést k jeho odvolání z funkce.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články