Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Blatter doufá, že MS pomůže vymýtit rasismus z fotbalu

Johannesburg - Prezident FIFA Sepp Blatter si od šampionátu v Jihoafrické republice slibuje, že pomůže k vymýcení diskriminace a rasismu ve fotbale. Čtyřiasedmdesátiletý šéf světového fotbalu to řekl při zahájení 60. kongresu federace den před startem mistrovství světa. "Fotbal je zrcadlem naší společnosti a i jeho se týkají její neřesti. Násilí, podvádění, doping, sázení, diskriminace a rasismus," vypočítal Blatter. "Začali jsme je eliminovat a jeden problém už jsme prakticky vyřešili - a to je doping," dodal prezident FIFA. Další informace přináší server msfotbal.cz.

V zemi, která byla vyřazena z mezinárodního sportu tři desetiletí kvůli své rasistické politice apartheidu, nyní Blatter vyhlásil válku diskriminaci. "Už nikdy bychom neměli mít na jakémkoli fotbalovém hřišti či stadionu problémy s diskriminací a rasismem. Pokud to nedokážeme změnit díky tomuto kongresu, tak už nikdy," řekl emocionálně švýcarský funkcionář.


Kongres FIFA rozhodl také o tom, že při olympijských fotbalových turnajích zůstane zachován věkový limit pro hráče do 23 let. Tím byl zažehnán nepříjemný spor s mezinárodním olympijským výborem, kterému se nelíbilo plánované snížení této hranice na 21 let, čímž by olympiádě opět ubyla hvězdná jména. Na olympiádě budou moci nadále v každém týmu startovat tři starší hráči a počet 16 mužstev zůstane rovněž zachován.

Blatter se mohl zároveň na úvod kongresu pochlubit finanční situací jím řízené organizace, která navzdory ekonomické krizi zaznamenala v roce 2009 zisk 196 milionů dolarů. Díky tomu dostane každá z více než dvou set národních federací příští rok dodatečných 250 000 dolarů a každá ze šesti konfederací 2,5 milionu. Vlastní kapitál FIFA se díky loňskému zisku zvýšil na 1,061 miliardy dolarů, a poprvé v historii tak překonal magickou miliardovou hranici.

Blatter chce být šéfem FIFA i v dalším čtyřletém období

Sepp Blatter vyjádřil na kongresu FIFA přání vést tento vrcholný fotbalový orgán i v dalším čtyřletém období. Čtyřiasedmdesátiletý Švýcar byl zvolen prezidentem asociace v roce 1998, jeho současný mandát vyprší příští rok. Za ovací delegátů na kongresu v Johannesburgu dnes Blatter pronesl, že svou misi prezidenta FIFA ještě neskončil. "Mám motivaci jít do dalšího období. Díky za vaši důvěru. Půjdeme do toho společně," řekl. Všeobecně se nepředpokládá, že by měl Blatter při prezidentské volbě příští rok v červnu v Curychu vážnějšího konkurenta.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články