Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Blatter byl podle očekávání znovu zvolen prezidentem FIFA

Curych – Pětasedmdesátiletý Sepp Blatter byl na kongresu v Curychu bez protikandidáta počtvrté zvolen prezidentem Mezinárodní fotbalové federace FIFA. Dnešní volba proběhla podle plánu. Kongres zamítl návrh anglického svazu, který chtěl hlasování o několik měsíců odložit, aby byl čas na prošetření korupčních skandálů, které volbu provázejí. Bezprostředně po znovuzvolení Blattera schválila FIFA jeho návrh změny systému volby pořadatele mistrovství světa. Od příště bude o organizátorovi turnaje rozhodovat všech 208 členských svazů, ne pouze čtyřiadvacetičlenný výkonný výbor jako dosud. Ten předloží svazům zúžený seznam kandidátů.

"Vamos, vamos, vamos," oslavil Blatter své znovuzvolení výkřiky ve
španělštině znamenajícími "pojďme". "Děkuju vám z hloubi srdce za důvěru, kterou jste mi dali. Máme čtyři roky, pokud mi bůh dá život, energii a sílu, abychom pokračovali na naší cestě a pokračovali v naší práci," řekl Blatter bezprostředně po volbě. "Dostali jsme ránu a já osobně pořádnou facku. Něco takového už nechci zažít," řekl Blatter.

Švýcarský funkcionář, jenž je v čele FIFA od roku 1998, neměl při volbě protikandidáta a dostal 186 z 203 hlasů. Jeho jediný konkurent Mohamed bin Hammám kvůli údajné korupci svou kandidaturu stáhl.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Pavlem Procházkou

Sepp Blatter:

"Loď FIFA je v rozbouřených vodách, ale musíme ji vrátit na správnou cestu. A já jsem kapitán."

Katarský funkcionář čelí obvinění, že se kvůli volbě pokusil podplatit lídry konfederace pro Severní a Střední Ameriku CONCACAF v čele s viceprezidentem FIFA Jackem Warnerem. Oba muži byli v neděli suspendováni etickou komisí a bin Hammám kvůli tomu nebyl vpuštěn na kongres. Komise vyšetřovala i Blattera, který podle bin Hammáma přehlížel údajné korupční praktiky, nakonec ho však očistila.

Návrh anglické Fotbalové asociace na odložení volby dnes podpořilo pouze 17 delegátů, stejný počet se zdržel hlasování a 172 členů kongresu bylo proti. Dva delegáti nemohli hlasovat. K odložení voleb bylo potřeba 75 procent hlasů kongresu. "Korunovace bez soupeře nám dodá pouze vadného vítěze," uvedl šéf anglické Fotbalové asociace David Bernstein.

Kongres zároveň schválil změny týkající se posílení pravomocí etické komise. Vytvořil také takzvanou řešící komisi, nového "hlídacího psa" na posílení transparentnosti.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články