Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Blatter a Platini mají osmiletý distanc, rozhodla etická komise FIFA

Curych - Předseda Mezinárodní fotbalové federace Sepp Blatter a předseda UEFA Michel Platini nesmějí osm let působit ve fotbale kvůli korupci. Rozhodla o tom dnes etická komise FIFA. Platini tak nebude moci v únoru kandidovat na šéfa FIFA. Odvolá se však k Mezinárodní sportovní arbitráži CAS, stejný krok učiní i Blatter, který zákaz přijmout odmítá (více čtěte zde).

Sepp Blatter a Michel Platini
zdroj: DPA autor: Marcus Brandt

"Poradím se s právníkem a tento trest napadneme. Okamžitě se odvoláme k další komisi, půjdeme do arbitráže. Podle švýcarského práva mohu být suspendován na osm let jen za něco opravdu vážného. A já dostal osm let za co? Tohle nemá nic společného s etikou, šlo jen o administrativní chybu," prohlásil Blatter.

"Kromě postoupení případu arbitráži jsem odhodlán jít také k občanskému soudu kvůli náhradě všech škod, které jsem v důsledku procesu utrpěl. Rozhodnutí mě nepřekvapuje, protože můj osud byl zpečetěn už dříve. Já mám svědomí čisté a nikdy jsem neudělal nic špatného," uvedl Platini. Francouz zároveň označil proces za "maškarádu popírající legitimitu a důvěryhodnost". V minulém týdnu na protest odmítl před etickou komisí vypovídat.

Trest je důsledkem pochybné finanční transakce mezi oběma funkcionáři. Platini v roce 2011 dostal od Blattera dva miliony švýcarských franků, údajně za poradenskou činnost. O transakci ale neexistuje žádný doklad.

Oba měli kvůli tomu už od října na 90 dní zastavenou činnost ve všech fotbalových aktivitách. Vinu odmítli s vysvětlením, že peníze představovaly odměnu za Platiniho práci v roli Blatterova poradce v letech 1999 až 2002. Funkcionáři tvrdí, že mezi sebou měli ústní dohodu.

"Uzavřeli jsme gentlemanskou dohodu už v roce 1998 po mistrovství světa. On řekl, že by rád dělal pro FIFA, ale že je drahý. Já mu řekl, že to není problém, ale že nemůžeme platit hned. Vše pak prošlo účetnictvím FIFA i komisemi, přesto teď etická komise tvrdí, že to byl můj dar Platinimu, abych si koupil hlasy UEFA. Je mi líto, jak se se mnou zachází jako s boxovacím pytlem, ale budu bojovat za sebe a za FIFA," řekl Blatter.

Michel Platini
zdroj: ČTK/PA/ autor: John Walton

Podle vyjádření etické komise důkazy přednesené obhajobou během vyšetřování nebyly dostačující. Platini s Blatterem tak porušili článek 21 etického kodexu FIFA o korupci a uplácení i článek 20 o přijímání darů a jiných výhod. Blatter se podle komise zároveň dopustil střetu zájmů a zneužití funkce prezidenta FIFA. Vedle zákazu musí končící šéf FIFA zaplatit pokutu 80 tisíc švýcarských franků (asi dva miliony korun), Platini 50 tisíc.

Šedesátiletý Platini, který v 80. letech patřil k nejlepším fotbalistům na světě a získal i tři Zlaté míče, byl původně favoritem na únorovou volbu prezidenta FIFA, kde se bude volit nástupce po Blatterovi. Za Evropu tak bude kandidovat generální sekretář UEFA Gianni Infantino, který se chystal kandidatury vzdát, pokud by byl Platini očištěn.

Unáhlená rozhodnutí nechce dělat ani Fotbalová asociace ČR, která počká až na to, jak dopadnou odvolání. "CAS by mohl vynést rozhodnutí ještě do konce ledna tak, aby bylo ve věci jasno před únorovými volbami nového předsedy FIFA," uvedl generální sekretář FAČR Rudolf Řepka. Podle něj až potom bude možné případ objektivně vyhodnotit. "UEFA dále funguje ve standardním režimu pod dohledem profesionálního aparátu i přesto, že se momentálně musí obejít bez svého předsedy," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články