Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Bitva o Liverpool ve Wembley začíná. Anglie žije pohárem

Londýn - Nejstarší fotbalová soutěž světa, Anglický pohár (FA Cup), bude dnes svědkem prvního semifinále. Na trávníku reprezentačního stadionu Wembley proti sobě nastoupí dva liverpoolské celky - historičtí rivalové Liverpool a Everton. 218. derby fotbalistů z povodí řeky Mersey žije celá Anglie, komentátoři mluví o nejdůležitějším liverpoolském zápase za poslední generaci.

Oproti například severoanglickému derby mezi Liverpoolem a Manchesterem United je merseysidská rivalita o poznání přátelštější. Když se oba týmy poprvé potkaly ve finále FA Cupu v roce 1986, fanoušci do Wembley cestovali společně a pak v Londýně dokonce společně skandovali místo svého původu - Merseyside, Merseyside. Liverpoolské finále Anglického poháru z roku 1989 doprovodila společná pieta za 96 obětí, které zahynuly před semifinálovým utkáním Liverpoolu v Sheffieldu při tlačenici na stadionu Hilsborough. Minuta ticha se bude držet i v sobotu.

Liverpool - Everton: Výkop 13:45 SEČ

Obě finálová utkání nakonec vyhrál Liverpool, který potvrdil lepší historickou bilanci. "Reds" zvítězili v posledních šesti vzájemných semifinálových či finálových utkáních, Evertonu se rivaly podařilo naposledy porazit v birminghamském stadionu Villa Park roku 1906. Podobně vypovídá i ligová statistika. Evertonu se podařilo skončit nad svým merseysidským rivalem pouze čtyřikrát v historii klubu a s výjimkou roku 2005 k zastínění klubu Kennyho Dalglishe k tomu vždy potřebovali ligový titul (1970, 1985 a 1987).

Letošní sezona však může být jiná. Liverpoolu se na jaře nedaří, v posledních osmi zápasech zvítězil jen dvakrát a prožívá nejhorší chvíle za dlouhá desetiletí. Ve čtvrtek majitelé Tom Werner a John Henry propustili čtyři významné funkcionáře klubu, s hráči se rozloučil ředitel fotbalu Damien Comolli, trenér brankářů John Achterburg, šéf výzkumu Peter Brukner a právnička Natalie Wignalová. Klub musel v průběhu sezony bojovat s obviněním z rasismu útočníka Luise Suáreze, který osm zápasů nehrál a nově příchozí posily Stewart Downing či Andy Carroll jen těžce hledají dřívější formu.

Evertonu se oproti tomu na jaře daří. V tabulce předskočil Liverpool a podařilo se mu připsat si tak významné skalpy, jako jsou Manchester City, Chelsea nebo Tottenham. I přes výbornou formu se Everton ovšem jen těžce vyrovnává s vzájemnou historií. Trenér David Moyes nepovažuje svůj tým za favorita. "Liverpool nás tuhle sezonu porazil v obou utkáních. Everton může jen překvapit," řekl. Kouč, který minulý měsíc oslavil deset let v barvách Evertonu, má s Liverpoolem pasivní vzájemnou bilanci, na Anfieldu jej dokonce za celých deset let porazit nedokázal. 

Semifinálové utkání začíná dnes ve 13:45 středoevropského času. Jeho vítěz se utká s vítězem druhého semifinále, které Wembley hostí v neděli večer. Půjde o městské derby mezi Čechovou Chelsea a severolondýnským Tottenhamem. Týmy se ve Wembley naposledy potkaly v roce 2008, finále Ligového poháru vyhrál Tottenham 2:1 v prodloužení.

Chelsea - Tottenham: Výkop neděle 19:00 SEČ


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články