Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Bílkův výběr rozdrtil Lotyše 4:1

Liberec - Čeští fotbalisté zvládli generálku na start evropské kvalifikace. V přípravném duelu v Liberci porazili díky povedené druhé půli Lotyšsko 4:1. Svěřenci kouče Michala Bílka za přesvědčivou výhru vděčí hlavně výrazně zlepšenému výkonu v druhém poločase, kdy zaznamenali všechny čtyři branky. Svou premiérovou trefu v národním dresu si připsal útočník Roman Bednář. Svůj třetí gól v reprezentaci vstřelil krátce poté kolega v útoku Martin Fenin. Výborný výkon podtrhl přesným zakončením obránce Zdeněk Pospěch. Čtvrtou branku přidal střídající Tomáš Necid. Debakl soupeře zmírnil ve druhé minutě nastaveného času Aleksandrs Cauna. V dalším zápase se už Češi, kteří v přípravě zvítězili podruhé za sebou, představí v "ostrém" kvalifikačním duelu, 7. září hostí v Olomouci Litvu.

Fotbalová reprezentace tři měsíce od své poslední akce dlouho hledala rytmus. Ten narušovaly nevynucené ztráty míče a chyby při kombinaci a přechodu na útočnou polovinu, kde se znovu snažil českou hru režírovat Rosický, který se v národním týmu objevil po půl roce. Domácí tým navíc v obraně na začátku zaměstnávali i hbití Lotyši svými rychlými brejky. Lotyši ale před brankou Drobného, který zastoupil zraněnou jedničku Čecha, byli neškodní a trápili se stejně jako v předchozích pěti letošních zápasech, kdy dali jediný gól.

Střelou z deseti metrů zahrozil Hübschman, po něm s ránou za pokutovým územím neuspěl jeho parťák ze středu zálohy Polák a po pokusu dalšího záložníka Plašila měl lotyšský brankář Vanins problémy, aby míč vyrazil vysoko nad sebe. Tápání z první půle symbolicky zakončil bek Pospěch: po Polákově centru zbrkle pálil nad břevno a necelých osm tisícovek diváků na libereckém stadionu jen zklamaně hučelo.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlas Romana Bednáře

Nástup do druhého poločasu se pak ale proměnil v nejlepší úsek českého mužstva v utkání. Hned za čtyři minuty po dlouhém výkopu brankáře Drobného a zaváhání lotyšského obránce Plašil nachystal přesný pas pro Bednáře a útočník West Bromwiche přízemní střelou zařídil vedení domácích.

Povedená akce a vedení Čechy uklidnily, jejich výkon šel rychle nahoru. Bednář se těsně po své trefě hnal za dalším gólem, za sedm minut však uspěl jeho parťák z útočné dvojice Fenin. Bek Pospěch jej našel v pokutovém území a útočník Frankfurtu navázal na svůj gólový zápis z minulého duelu proti USA.

Tým kouče Michala Bílka se pustil do velkých útočných manévrů, které rozhození Lotyši už nestačili odvracet. Domácím neuškodilo ani to, že po hodině hry vystřídali hned čtyři hráče. Noví muži z lavičky tempo hry ještě vystupňovali. Souhra střídajícího Necida s Pospěchem, který ranou do šibenice zakončil učebnicový rychlý protiútok, Lotyše zdrtila potřetí, třináct minut před koncem se potom do střeleckých statistik zapsal i Necid. Ke gólové přihrávce si připsal i přesnou teč Kadlecova pokusu, znamenající už čtyřbrankové vedení.

Lotyšský tým se nakonec v úplném závěru přece jen dočkal čestného úspěchu, po nedorozumění ve středu obrany se zblízka prosadil Cauna. Češi tak můžou doufat, že jim zvládnutá generálka dodá klid před blížícím se startem kvalifikace.

Bílek: Druhý poločas se nám povedl, ale nepřeceňujeme to

Zatímco první poločas kouče Bílka nadchnout nemohl, druhá polovina a čtyři vstřelené branky jej hodně potěšily. Výhra 4:1 podle něj pro tým před zářijovým startem kvalifikace mistrovství Evropy může být vzpruhou, zároveň ale nadšení mírní. "Druhý poločas dnes byl z naší strany podstatně lepší než první půle, ale přeceňovat to určitě nebudeme. Budeme doufat, že nás to psychicky posílí, ale pořád to je jen příprava. I když nám to ukázalo i dost pozitiv," řekl Bílek.

Bílek měl k dnešnímu výkonu před přestávkou, kdy se Češi marně pokoušeli překonat úporně bránícího soka, řadu výhrad. "První poločas jsme prostě nechytili. Pomalu jsme přenášeli těžiště hry, málo jsme hráli po stranách a tlačili se k brance spíš středem. Nebylo to podle našich představ, v poločase jsme si museli říci, jak chceme hrát," uvedl Bílek. Výkonnostní posun podle něj byl po změně stran markantní. "Začali jsme hrát rychle, po stranách, dostávali se do šancí a byli také dost efektivní. Čtyři branky jsou dobré, navíc se nám to povedlo podruhé za sebou, což pokaždé povzbudí. Hlavně poté, co jsme před tím s efektivitou měli problémy," řekl Bílek.

Česká republika - Lotyšsko 4:1 (0:0)

Branky: 49. Bednář, 54. Fenin, 74. Pospěch, 77. Necid - 90.+2 Cauna. Rozhodčí: Dankovskyj - Plužnik, Kalamendik (všichni Ukr.). ŽK: Pudil, Plašil, Hübschman - Laizans, Grebis. Diváci: 7 456.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články