Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bílek věří, že našel ideální sestavu pro kvalifikaci

Praha - Když se nestane nic nečekaného, fotbalová reprezentace vyrukuje do důležitého březnového dvojzápasu kvalifikace mistrovství světa proti Dánsku a Arménii v sestavě, s níž uspěla v přípravném duelu s Tureckem. Kouč Michal Bílek si při výhře 2:0 v Manise ověřil, že právě tato základní jedenáctka je to nejlepší, co může národní tým v současnosti nabídnout. Počítá jen s návratem brankářské jedničky Petra Čecha, kterého však na turecké půdě výborně zastoupil Jan Laštůvka.

Michal Bílek
zdroj: Vít Šimánek

Kdyby bylo utkání proti Dánsku za dveřmi, Bílek by do pole postavil stejných deset hráčů jako proti Turecku. "Moc změn v sestavě by asi nebylo. Nebo spíš žádná. Na druhou stranu hrajeme až za měsíc a půl a situace může být úplně jiná," řekl Bílek. Pochvaluje si, že našel optimální složení základní sestavy. "Ale pořád je za námi jen přípravný zápas, nikdo z nás nemluví o nějaké euforii. Kvalifikační zápasy budou úplně o něčem jiném," uvedl.

Bílek věří, že tým zúročí sebevědomí z posledních výher nad Slovenskem a Tureckem i toho, že už tři zápasy za sebou neinkasoval. "Je to příslib a další povzbuzení, po přátelácích nejsme pod tlakem jako dřív. Zůstáváme pokorní," řekl kouč, jehož tým je ve skupině B na třetím místě s pětibodovým ziskem ze tří zápasů.

Jisté je, že v následujících týdnech bude pozorně sledovat formu svých svěřenců. Většinu z nich teprve čeká start jarní části ligových soutěží. "Uvidíme, v jaké pohodě budou hráči na příštím srazu. Kadlec a Jiráček teď třeba v klubech nehrají, poslední zápas vynechal i Gebre Selassie," uvedl Bílek na adresu hráčů z německé ligy.

Trenéra těší, jak v jeho týmu vzrůstá konkurence. Především v záložní řadě bude řešit velký přetlak. Ve středu zálohy hodlá sázet na Plašila, Daridu a uzdraveného kapitána Rosického,

před dalšími zápasy zůstanou dřívější lídři Hübschman s Jiráčkem. Na šanci bude čekat i plzeňský tahoun a krajní středopolař Rajtoral, zatímco další křídelní hráč Rezek nyní zůstává úplně mimo Bílkovy nominace. Dlouhodobě zraněný je ofenzivní univerzál Pilař, který zazářil na loňském Euru. Trenér je ale rád, že má z čeho vybírat. "Když je na lavičce hráč formátu například Jiráčka, svědčí to o tom, že konkurence v týmu je velká."

Češi ve venkovním utkání zvítězili poprvé od listopadu 2011, kdy uspěli v barážovém duelu v Černé Hoře. Pod Bílkovým vedením vyhrála reprezentace teprve druhý přípravný zápas na soupeřově hřišti.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články