Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Bílek si po výhře oddechl, o své budoucnosti se však zatím bavit nechce

Jerevan - Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek netajil, že si po dnešní výhře 3:0 v Arménii pořádně oddechl. Zároveň si ale nadále uvědomuje, že český tým ve světové kvalifikaci dál zůstává ve složitém postavení. Pozice Bílka, o jehož setrvání u národního týmu se opět mluví od pátečního debaklu s Dánskem, po tříbodovém zisku v Jerevanu však nepochybně znovu o něco posílila - předseda FAČR Miroslav Pelta totiž v Arménii řekl, že výkonný výbor se bude otázkou složení realizačního týmu reprezentace zabývat 16. dubna.

Bílkův osud mohl být zpečetěný už dnes v Arménii. Sám kouč při případné bodové ztrátě připustil možný konec ve funkci. Nyní ale téma není tak aktuální. "Ale ve složité situaci jsme pořád, byť jsme dnes získali výborné vítězství. A nic se nemění ani na tom, že mám pořád nůž na krku a pod tlakem jsem tři a půl roku," prohlásil Bílek.

Češi dnes získali druhou výhru z pěti zápasů a mají nyní osm bodů. Trenér odmítl, že by dnes jeho svěřenci "hráli" i o něj samotného. "Hráči přece hrají o mistrovství světa. Dnes věděli, že jakákoliv ztráta by mohla znamenat konec nadějí. Ale zase jsme se trochu dostali do hry," řekl Bílek, jehož celek v červnu přivítá lídra skupiny Itálii.

Michal Bílek:

"Podali jsme poctivý, zodpovědný výkon korunovaný třemi góly. Hlavně ve druhém poločase jsme začali hrát to, co jsme si představovali. Vydra má na svůj věk velký přehled, ale my víme o jeho přednostech. Dnes je naplno ukázal."

Sám Vydra byl šťastný, jaký počin se mu dnes povedl. "Kdo by nebyl rád za takové dva góly. Šli jsme do zápasu s tím, že to musíme zlomit, což se povedlo. Jsem rád, že jsem se trenérovi tak odvděčil za důvěru. Zase si můžeme trochu oddechnout, ale v červnu s Itálií to bude úplně jiný zápas," řekl Vydra.

Mužstvu podle Bílka prý hodně pomohl i návrat kapitána Tomáše Rosického, který do duelu s Dánskem naskočil až po hodině hry. "Tomáš je prostě rozdílový hráč a znovu se to potvrdilo," poznamenal Bílek.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalisté v Arménii vyhráli 3:0

O svém současném postavení u reprezentace ale příliš hovořit nechtěl. Předseda FAČR Pelta přitom těsně po vítězství v Arménii prohlásil, že minimálně do 16. dubna, kdy se sejde výkonný výbor, se na obsazení trenérského postu nic měnit nebude. "Nebudeme zmatkovat, celkovou situaci si vyhodnotím na výkonném výboru. Rozhodneme se, co dál. Ale do té doby žádné změny nebudou," uvedl Pelta. Bílek Peltova slova komentovat nechtěl. "Uvidíme, co se stane po výkonném výboru. Počkáme si do toho 16. dubna," reagoval stručně Bílek. 

Sami hráči by prý nebyli rádi, kdyby byl Bílek odvolán. "Ve chvíli, kdy máme pořád v kvalifikaci šanci, si nemyslím, že by trenér odcházel. Ani se tím nechci zabývat, nepřemýšlím nad tím a přijde mi to zbytečné," uvedl brankář Petr Čech, který dnes oslavil vychytaným čistým kontem jubilejní 100. start v národním týmu.

Čech si vážil toho, že národní tým se znovu výsledkově zvedl po velké vlně kritiky. "Tlak na nás byl velký a sami jsme vnímali, že je zápas v Arménii klíčový pro pokračování. Kdybychom nevyhráli, ztratili bychom šance na postup. Nezbývalo nám nic jiného, než vyhrát, a o to víc si toho vážíme, protože zápas nebyl jednoduchý," uvedl Čech. Podle něj rozhodl progres týmu po změně stran. "Těžko jsme se do arménské obrany dostávali, ale pak jsme si díky agresivitě vytvořili šance a dokázali je proměnit. Na rozdíl od domácích, kteří pykali za to, že nějaké možnosti promarnili v první půli," dodal Čech.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články