Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Bílek: O rezignaci jsem neuvažoval. Stále máme šanci na postup

Praha - Kouče nároďáku Michala Bílka těší, že jej po vítězství 3:0 v Arménii v kvalifikaci o postup na mistrovství světa veřejně podpořili i klíčoví hráči v čele s kapitánem Tomášem Rosickým a brankářem Petrem Čechem. Ti se za kouče postavili po kritice, která se na jeho hlavu snesla po předchozí domácí vysoké prohře s Dánskem.

Michal Bílek
zdroj: Vít Šimánek

Zatímco Rosický po duelu v Jerevanu chválil taktiku a změnu rozestavení, o kterých Bílek rozhodl, Čech se vyjádřil ve smyslu, že k odvolání trenéra uprostřed kvalifikace, kdy má tým stále naději na postup, není důvod. "Je zbytečné odvolávat trenéra v rozehrané kvalifikaci za situace, kdy máme pořád naději na postup," uvedl brankář Petr Čech. "Předchozí zápas proti Dánům rozhodně neprohrál trenér, prohráli jsme ho my," přidal se Tomáš Sivok.

Bílek postoj hráčů kvituje. "Z toho je znát, že atmosféra v reprezentaci je velmi dobrá. Jsem rád a těší mě, že se hráči vyjádřili ve smyslu, abych zůstal," uvedl Bílek. "Komunikuji s hráči. Vidím tam, že trenér má silnou podporu," potvrdil šéf asociace Miroslav Pelta.

Především páteční utkání v Olomouci s Dánskem, kdy Češi utrpěli největší domácí kvalifikační debakl v samostatné historii, znovu rozvířilo diskuse o Bílkově možném odvolání. I Bílek připustil, že kdyby tým nevyhrál v Arménii, šlo by zřejmě o jeho poslední zápas. Na vlastní rezignaci ale podle svých slov nemyslel.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Bílek tlak znovu ustál

"Atmosféra je podobná tomu, jaká je u reprezentace za celou dobu mého působení. Neuvažoval jsem o tom, že bych funkci položil. I proto, že stále máme šanci postoupit na mistrovství světa," řekl Bílek, jehož tým je po úterní výhře v Arménii na třetím místě s dvoubodovým odstupem za druhým Bulharskem, které ale má odehraný zápas navíc. Vedoucí Itálie je před Čechy s pětibodovým náskokem.

Bílek bude nyní i tak čekat, jaké stanovisko k situaci v realizačním týmu reprezentace zaujme výkonný výbor FAČR. Předseda asociace Miroslav Pelta už po utkání v Jerevanu oznámil, že fotbalová "vláda" bude věci řešit "v širším kontextu". A stále tak nejsou vyloučeny možné velké změny. Po odvolání Bílka dlouho volá i velká část fanoušků.

Reprezentace už pod Bílkovým vedením v minulosti ustála několik kritických situací, po výprasku s Dánskem však prý trenérovi bylo vůbec nejhůř. Bílek si sice během zimní pauzy mohl vychutnat chvilkové "příměří", když mužstvo dovedl k výhrám v přípravných zápasech se Slovenskem a v Turecku, lekce od Seveřanů mu však znovu uškodila.

"Mě ta porážka moc mrzela. A ta atmosféra se dala čekat. I když jsem nečetl noviny a nesledoval internet, dovedu si živě představit, co se tam dělo. Zase tady byly hysterie a panika a jde vidět, jaký tady máme pohled na fotbal," řekl Bílek. Po duelu v Arménii prý satisfakci necítil. "Nešlo o mě. Šlo o celý tým a udržení šance na postup," uvedl Bílek.

Situace v kvalifikaci podle něj není ztracená, byť po prohře s Dánskem byl už tým skoro na odpis. Bílka při úterním návratu z Arménie potěšilo i to, že konkurenti z Dánska a Bulharska si ve vzájemném zápase vzali body při remíze 1:1. I tento výsledek reprezentaci částečně vrátil do hry. "Pro tabulku i pro nás je dobře, že Dánové s Bulhary remizovali. Dánové v kvalifikaci ztratili už devět bodů, Bulhaři osm a my sedm. Je to pořád strašně vyrovnané," přemítal Bílek při pohledu na tabulku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články