Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Bilbao otočilo duel s Neapolí a zahraje si Ligu mistrů, postup slaví i Malmö

Bilbao – Jak nejlépe oslavit první soutěžní zápas na novém stadionu, ukázali fotbalisté Athletiku Bilbao. Španělský celek v odvetě 4. předkola Ligy mistrů otočil duel s Neapolí a po výhře 3:1 po patnácti letech slaví postup do milionářské soutěže. Tam se dostalo také švédské Malmö, které doma rozstřílelo Salcburk 3:0, Leverkusen, jenž přehrál Kodaň v poměru 4:0, a Razgrad, který udolal v penaltách Steauu Bukurešť.

Útočník Athletica Bilbao Aritz Aduriz slaví branku v síti Neapole
zdroj: ČTK/AP autor: Alvaro Barrientos

Bilbao si do odvetného utkání šlo v lepší pozici, když si z Itálie odvezlo remízu 1:1. A byl to právě španělský celek, kdo v první půli diktoval tempo hry a kdo si vytvářel velké šance. V nich se ocitli oba stopeři, Gurpegi ale ve výborné pozici zamířil hlavou vedle, a Laport si zase nedokázal před prázdnou brankou poradit se skákajícím míčem a poslal ho vysoko nad.

Do druhé půle však vstoupila nejlepším možným způsobem Neapol. Hamšík se na hranici vápna dostal k míči a přesnou ranou k tyči poslal svůj tým do vedení. Domácí se vyrovnání dočkali po hodině hry, kdy Maggio ve vápně neuhlídal Adurize. Španělský útočník se postaral i o obrat, když mu gól víceméně daroval brankář Cabral, který zbytečně vyběhl.

Na konečných 3:1 pak v závěru upravil po akci střídajících hráčů Ibai Gómez.

Odvetu zvládlo také Malmö. Švédský celek, který musel otáčet prohru 1:2 z prvního utkání v Salcburku, a do zápasu vstoupil výborně, když po dvacet minutách už vedl 2:0. Nejprve se trefil Rosenberg z penalty a druhý gól přidal nádhernou ranou z dálky Eriksson.

Rakušané sice svého soupeře přehrávali, ale branky dávali pouze domácí. Na konečných 3:0 nakonec šest minut před koncem uzavřel znovu Rosenberg.Malmö díky tomu postoupilo poprvé v historii klubu do základní skupiny. V ní se představí jako první švédský zástupce od účasti Helsinborgu v roce 2000. Stejně jako proti letenskému celku dal dvě branky Markus Rosenberg.

Leverkusen v prvním utkání porazil Kodaň 3:2, doma však německý celek žádné drama nepřipustil. V prvním poločase dal tři branky a nakonec vyhrál 4:0. Dvěma góly se na vítězství podílel útočník Stefan Kiessling.

Nečekaným hrdinou zápasu Razgradu se Steauou Bukurešť se stal stoper Cosmin Moti. Domácí nejprve poslali zápas díky brance Wandersona z 90. minuty do prodloužení, v něm však v posledních vteřinách přišli o vyloučeného gólmana Vladimira Stojanova.

Protože měl Ludogorec vystřídáno, musel v rozstřelu do branky Moti. Rumunský obránce nejprve sám první penaltu proměnil, a když chytil dva následující soupeřovy pokusy, dovedl Razgrad k premiérovému postupu do Ligy mistrů.

Odvetné zápasy 4. předkola fotbalové Ligy mistrů:

Mistrovská část:

Malmö - Salcburk 3:0 (2:0) Branky: 11. z pen. a 84. Rosenberg, 19. Eriksson. První zápas 1:2, postoupilo Malmö.

Ludogorec Razgrad - Steaua Bukurešť 1:0 (0:1, 0:0), na penalty 6:5 Branka: 90. Wanderson. ČK: 119. Stojanov (Ludogorec). První zápas 0:1, postoupil Razgrad.

Nemistrovská část: 

Leverkusen - FC Kodaň 4:0 (3:0) Branky: 31. z pen. a 65. Kiessling, 2. Son Hung-min, 7. Calhanoglu. První zápas 3:2, postoupil Leverkusen.

Athletic Bilbao - Neapol 3:1 (0:0) Branky: 61. a 69. Aduriz, 74. I. Gómez - 47. Hamšík. První zápas 1:1, postoupilo Bilbao.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články