Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Bilbao, Eindhoven a Legia Varšava slaví postup

Praha – Fotbalistům Athletiku Bilbao, Legie Varšava a PSV Eindhoven se jako prvním podařilo postoupit už v dnešním 4. kole Evropské ligy do další fáze. Postupový mečbol naopak neproměnily Tottenham, Sporting Lisabon a přes výhru ani Stoke City.

Utkání Dynamo Kyjev - Besiktas Istanbul
zdroj: AP autor: Efrem Lukatsky

Bilbao potřebovalo vyhrát odvetu v Salcburku a současně doufat, že Slovan Bratislava nebude bodovat v Paříži. Obě podmínky byly splněny: Španělé krátce po pauze skórovali díky Herrerovi a Slovan inkasoval, byť až po 153 minutách dvojzápasu s bohatým francouzským celkem. Autorem branky byl Javier Pastore. PSG posílil výhrou postupové plány, naopak Slovan, v jehož sestavě nastoupili i Jiří Kladrubský a Ivo Táborský, už má pouze teoretickou šanci na konečné třetí místo ve skupině F.

Ve skupině C už je rozhodnuto o obou postupujících. Eindhoven i Legia Varšava ale před rozhodujícím krokem váhavě přešlapovaly. Nizozemský klub na své půdě dokonce prohrával s Hapoelem Tel Aviv už 1:3, ale v závěrečné půlhodině vyrovnal. Postupový gól na konečných 3:3 dal tři minuty před koncem Strootman, hosté v té době hráli v deseti po vyloučení Gordana.

Legia bez Michala Hubníka proti Rapidu Bukurešť také hrála v početní převaze, ale ani případná výhra jí v tu chvíli postup ještě nezajišťovala. Po vítězství 3:1 ji dál posunul až vyrovnávací gól v Eindhovenu.

Sporting Lisabon poznal, jak nebezpečná může být na domácí půdě Vaslui, která vyřadila v předkole Spartu Praha. Rumunský klub sice nehraje na vlastním stadionu, ale po remíze s Curychem sebral v domácím azylu body i největšímu favoritovi ve skupině po vítězství 1:0. Domácí k výhře nasměroval už po půlhodině Denis Zmeu. Sporting tak přišel o výlučné postavení jediného klubu, který ještě neztratil ani bod.

Tu si drží už pouze Anderlecht, který porazil 3:0 Sturm Štýrský Hradec i s pomocí Lukáše Marečka, který nastoupil v základní sestavě. Hosté poslední půlhodinu odehráli po vyloučení Feldhofera v deseti. Krok od postupu je ve stejné skupině také Lokomotiv Moskva, který vyhrál 3:1 na hřišti AEK Atény.

Čeští fotbalisté z Fulhamu tentokrát zůstali jen mezi náhradníky. Zdeněk Grygera a Marcel Gecov se alespoň mohli radovat z vysoké výhry 4:1 nad Krakovem, po které anglický klub výrazně zvýšil své postupové ambice ve skupině K. V ní již oslavilo postup Twente Enschede, které porazilo po boji 3:2 Odense. Vítězný gól vstřelil osm minut před koncem Fer.



Ve skupině A Tottenham bez hlavního trenéra Harryho Redknappa, který je po menší operaci srdce, nevybojoval potřebnou výhru v Kazani. Po bezbrankovém poločase vstřelil Izraelec Natcho k radosti domácích fanoušků jediný gól utkání a oddálil vyřešení postupové tajenky nejméně na další kolo. Rubin se navíc posunul před Tottenham. V čele už je PAOK Soluň, která bez potíží vyhrála na půdě slabého Shamrocku Rovers.

Besiktas Istanbul nastoupil proti Dynamu Kyjev s Tomášem Sivokem a už před přestávkou si vybojoval dvě velmi nadějné šance, ale vedoucí gól vstřelil až v 67. minutě hlavou po ostrém centru Egemen. Sivokův tým náskok udržel a rázem zvýšil své postupové naděje.

V základní sestavě Schalke dostal šanci i Jan Morávek, ale německý klub možnost postoupit propásl, protože s AEK Larnaka uhrál pouze bezbrankovou remízu.   

V pozici podhrotového útočníka nastoupil za Austrii znovu Tomáš Jun, jehož tým musel dotahovat dvoubrankový náskok hostujícího Alkmaaru. To se mu podařilo a zápas skončil remízou 2:2 stejně jako předchozí souboj obou klubů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články