Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bezpečné branky míří do pražských klubů

Praha – V Praze budou dnes předány bezpečné fotbalové branky, díky nimž se má výrazně snížit riziko úrazu hráčů při trénincích i zápasech. Pražský fotbalový svaz rozdá do pražských klubů 52 branek, které byly zakoupeny z grantu magistrátu.

Bezpečná fotbalová branka
zdroj: ČT24

Fotbalová asociace ČR reaguje na úmrtí a úrazy způsobené přenosnou brankou a stanovila kritéria, která musejí nové bezpečné branky splňovat. "Jsou to tři základní parametry: jakou energii musíte vydat k tomu, abyste branku převrátili, jakou energií dopadá branka na zem a celková hmotnost branky," vysvětlil předseda Pražského fotbalového svazu a místopředseda FAČR Dušan Svoboda.

"To, jak je branka přesně zkonstruovaná, je know how výrobců. Ty branky, které budeme dnes slavnostně předávat, mají spodní konstrukci vysypanou pískem. Branky by měly mít kotvící systém," uvedl Svoboda. Branky jsou velmi lehké, váží až o 100 kilogramů méně než ty se standardní ocelovou konstrukcí. Pokud konstrukce spadne, má při dopadu energii téměř čtyřikrát menší než staré typy.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Dušanem Svobodou a Ivo Ježkem

Tragické pády branek:

2005 – Opatov u Svitav: zemřel devatenáctiletý chlapec

2006 – Plzeň: zemřel třináctiletý chlapec

2006 – Blansko: zemřel čtrnáctiletý chlapec

"Branky využíváme asi půl roku a máme s tím ty nejlepší zkušenosti. Zatím nemám informace, že by si na ně některý z klubů stěžoval," uvedl Ivo Ježek, předseda FK Jindřichův Hradec 1910, který podobně jako další kluby v kraji dostal branky bezplatně.

V první etapě Pražský fotbalový svaz distribuoval do pražských klubů 52 branek. "Celková potřeba v rámci Prahy bude asi 300 branek," dodal Svoboda.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články