Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Bez vuvuzely by to nebylo pořádné utkání

Johannesburg - Do začátku fotbalového šampionátu v Jihoafrické republice zbývá pět dní. Místní fanoušci protivníkům připraví takovou zvukovou kulisu, na jakou budou dlouho vzpomínat. Jižní Afrika má totiž vuvuzelu - speciální trubku, o které lékaři tvrdí, že může být i sluchu nebezpečná. Vedení FIFA v jednu chvíli dokonce uvažovalo o zákazu trumpet, nakonec však uznalo, že patří k africké fotbalové kultuře.

Nesmí chybět na žádném zápase. Afričtí fandové mají jasno. Bez vuvuzely by to nebylo pořádné utkání. "Vzít si vuvuzelu na zápas znamená užít si hru. Všichni to milují," říká jeden z fanoušků. "Je to strašně důležité. Povzbuzuje hráče, aby skórovali," doplnil další z příznivců.

Když vuvuzelu dostanou do rukou vědci, zvedá se jim v údivu obočí. Při pohledu na stoupající decibely se ani není čemu divit. Nástroj má připomínat troubení slonů, 130 decibelů je na hranici bolesti. "Zjistili jsme, že už po jediném zápase, na kterém jsou diváci vystaveni zvuku vuvuzel, dochází k závažným změnám citlivosti sluchu. Jinými slovy: snižuje se jejich schopnost slyšet," upozornil De Wet Swanepoel z univerzity v Pretorii.

Vuvuzely jsou v Jižní Africe fenomén, na MS zakázány nebudou

Řada lidí se snaží o různé úpravy, aby z této trubky dostali i jiný zvuk než ten osvědčený. A přidali se i pořádkumilovní Němci, kteří vyvinuli mnohem tišší model. Německá verze asi projde schválením hygieniků bez problémů. Němečtí fandové však v Jihoafrické republice nejspíš sáhnou po klasice, aby je vůbec bylo slyšet.

Na vuvuzely si loni při Poháru FIFA v Jihoafrické republice stěžovala řada fotbalistů, nakonec ale na mistrovství světa zakázané nebudou. Organizátoři se původně báli, že ve zvuku trumpet by mohly zaniknout například příkazy k evakuaci tribun. Po nedávných testech však rozhodli, že vuvuzely zakazovat nebudou. "Jsou součástí turnaje," řekl šéf organizačního výboru Danny Jordaan. Troubení bude omezené jen při hymnách.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články