Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Berger věří, že jeho syn Tomáš má část jeho talentu

Praha - Má tři syny a všichni se věnovali fotbalu. Až nejmladší Tomáš však zdá se sklidil velkou část talentu sparťanské legendy ze sedmdesátých a osmdesátých let Jana Bergera. Pětapadesátiletý Fotbalista roku 1984 věří, že ofenzivní záložník Dukly ještě překoná své dva starší bratry Jana a Petra, kteří šli v otcových stopách, ale stále zůstali v jeho stínu. Tomáš prý z něj může vystoupit, přestože se do první ligy dostal až v šestadvaceti letech. "Myslím, že stále má ještě čas na to, aby něco dokázal. Talent na to má. Určitě má ze všech tří kluků nejvíce talentu. Teď to ještě musí potvrdit," uvedl Jan Berger.

Jan Berger
zdroj: ČTK

Do světa fotbalu vyslal i oba starší syny. Pětatřicetiletý Jan hrával v Čechách za Příbram nebo Slovácko a prosadil se i ve švýcarské lize v dresu St. Gallenu, Bellinzony, Neuchatelu Xamax nebo Grasshoppers Curych, ale o větší kariéru ho připravily zdravotní problémy. O dva roky mladší Petr pak chytal za dorost Slavie a v nižších soutěžích, ale nakonec se rozhodl pro kariéru pilota. Také nejmladší Tomáš málem od fotbalu utekl. V dětství totiž během pobytu ve Švýcarsku věnoval více času tenisu a už měl i svého osobního trenéra.

Po návratu do Čech však vyhrál fotbal, kterému se věnoval v mládeži Sparty, než ho otec přetáhl na Duklu. Stále se mu však nedařilo prorazit, a tak zvažoval nejrůznější možnosti. "Jsem moc rád, že se nám ho podařilo udržet u fotbalu. Věděli jsme, že je v něm velký potenciál, a to teď dokazuje v našem dresu v první lize. Počítáme s tím, že Dukla je pro něj jen přestupní stanicí a že jednou zamíří do zahraničí. Už teď registrujeme o něj zájem. My mu ve štěstí bránit nebudeme," řekl šéf Dukly Martin Dufek.

Také otec Jan si myslí, že se Tomáš dokáže prosadit v zahraničí. "Nejdříve ale musí něco dokázat u nás v lize. Na odchod má čas," míní Berger starší. "S tím jen souhlasím. V Dukle se mi moc líbí a nikam nespěchám. Každopádně jednou bych si ale rád zahrál německou ligu. To je takový můj dětský sen," prozradil Berger mladší. U fotbalu zůstal i díky otci, který ho před šesti lety trénoval v době, kdy Dukla ještě hrála pražský přebor. "To bylo naposledy, co mě kritizoval. Nelíbila se mu hlavně moje obrana. Od té doby spolu o fotbale jen diskutujeme, ale nijak mi do něj nemluví," řekl Tomáš.

Ten sice nepamatuje otce z jeho nejslavnějších dob, přesto s ním oblékal jeden dres. "To jsme chodili vypomáhat do pralesní ligy Strančicím. Jinak ale znám tátovu hru jen z pár videí, ale i ty se špatně shánějí," dodal Berger mladší. Bránění je stále jeho největší slabinou, i když se v něm prý zlepšil. "Má dobré myšlení, umí připravit šanci, ale i sám zakončit. V obraně se zlepšil, ale stále to není ono. Luboš Kozel je ale dobrý trenér a našel mu místo, které mu sedí a kde nemusí tolik bránit," řekl k synově hře Berger starší.

Ten svou kariéru rozdělil mezi Duklu, s níž získal titul v roce 1979, a Spartu, které pomohl vyhrát ligu v letech 1984 a 1985. Mohlo by se tedy zdát, že při vzájemném souboji obou pražských klubů bude rozpolcený. "Ale to ne. Já budu fandit Dukle. Mám tam kluka. Navíc Sparta má bodový náskok, takže by si mohla dovolit nějaký ten bod rozdat," dodal s úsměvem Jan Berger. Hrdý otec věří, že jednou bude chodit na zápasy svého syna v reprezentačním dresu. "Ten lev na prsou je cílem každého fotbalisty. Sice k tomu má ještě daleko, ale jednou by reprezentační dres mohl obléknout," míní Jan Berger.

Přestože je fotbalově vytížený jako trenér Hořovicka a aktivní hráč starých gard, na sledování zápasů svého syna si čas najde vždycky. "Poslední zápas s Příbramí jsem sice naživo vidět nemohl, ale pouštěl jsem si ho ze záznamu. Tomášovi se docela dařilo. Jinak se ale snažím na zápasy chodit a potkávat se tam s legendami Dukly a dalšími slavnými otci hráčů Dukly. Občas zajde i Petr Rada a chodil i Ivan Hašek, dokud byl v Česku," poznamenal Berger starší.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články