Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Bereme to s respektem, tvrdí trenér Šilhavý a sestavu proti Ukrajině tají

Jediná jistota v sestavě české fotbalové reprezentace před středečním přípravným zápasem s Ukrajinou v Plzni je brankář Staněk. Víc trenér Jaroslav Šilhavý k sestavě zatím neřekl, ale přiznal, že má ze soupeře, který došel do čtvrtfinále nedávného evropského šampionátu, velký respekt. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu od 20:20 na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Reprezentanti už v září odehráli dvě utkání kvalifikace pro mistrovství světa - ve čtvrtek porazili Bělorusko 1:0 a v neděli prohráli v Belgii 0:3. Šilhavý už dopředu avizoval, že proti Ukrajině počítá se změnami v sestavě.

"O většině postů už jsme rozhodnuti, ale další jména neprozradím. Jindra Staněk je výjimka, toho čeká speciální den. Utkání nebereme na lehkou váhu, je to mezistátní zápas s velmi kvalitním soupeřem. Určitě žádné podcenění tady nemůže být, bereme to s respektem. Ale přesto budeme chtít zapojit hráče širší nominace," řekl na on-line tiskové konferenci Šilhavý.

"Respekt ze silného soupeře je určitě na místě. Budeme se snažit postavit ať už základní sestavu, nebo další hráče, kteří vstoupí do zápasu, co nejlíp, abychom byli dostatečně silní odehrát dobrý zápas. Nebudu říkat, jestli nebo jak moc bude sestava promíchaná. Ale věřím, že to zvolíme správně," dodal Šilhavý.

Nevyloučil, že někteří nejvíce vytížení hráči po konzultaci s jejich kluby nenastoupí od začátku. "Budeme se snažit to zohlednit, ale pořád je to mezistátní zápas, který je asi nejvíc. Uvidíme, co se dá dělat," prohlásil Šilhavý.

Po utkání v Belgii mu vypadl další hráč, zraněný brankář Tomáš Vaclík. V zářijovém bloku mu chyběla zhruba dvacítka hráčů. "Těch absencí bylo na jeden sraz až příliš. Ten zítřejší zápas byl naplánovaný, takže my se k tomu musíme postavit. Věřím, že kluci, kteří nastoupí, chytí šanci a ukážou se v dobrém světle, aby si řekli o další nominaci," podotkl Šilhavý.

Zápas v Plzni pro něj bude speciální, jelikož se v západočeské metropoli narodil i tady hrál a krátce také trénoval. Pochází z nedalekého Chotěšova.

"Na mé dětství moc rád vzpomínám, bylo tady nedaleko 17 kilometrů od Plzně. Pak jsem přešel na tento stadion, který vypadal ještě jinak. Jsem rád, že jsem tady mohl začít svou kariéru. Už je to nějaký pátek, co jsem z Chotěšova odešel a strašně málo se tam dostanu. Nějaké lístky jsem sháněl, ale ne pro Chotěšováky," řekl Šilhavý s úsměvem.

Český tým naposledy hrál s Ukrajinou před třemi lety v Lize národů a v Charkově tehdy prohrál 0:1. Šlo o druhý zápas Šilhavého v roli hlavního trenéra reprezentace.

"Vzpomínám si moc dobře na ten začátek. Ukrajina je velice těžký soupeř, se kterým předtím národní tým prohrál doma na Slovácku. Pak jsme u nich prohráli 0:1, Ukrajinci byli lepší, ale my jsme měli hlavně v druhém poločase také šance. Tam se to začalo i trochu formovat," uvedl Šilhavý.

"Pak jsme zachránili v Lize národů skupinu B, následně jsme zvládli kvalifikaci na mistrovství Evropy. Další skupinu Ligy národů jsme dokonce vyhráli, pak jsme na Euru předvedli velmi dobré výkony. Jestli jsem se za tu dobu změnil? Vlasy mi zešedivěly, ale myslím, že jsem pořád stejný," dodal s úsměvem.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články