Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Berbrova pozice je nebezpečná, myslí si Pelta

Praha – Jedním z kandidátů na předsedu Fotbalové asociace ČR je i jablonecký boss Miroslav Pelta. Podle něj je potřeba, aby se domácí fotbal na tuzemské úrovni stabilizoval a posílil pozici na společenském měřítku. "Člověk má nějaké cíle, nějaké sny a jedna z těch nejvyšších met v českém fotbale je stát se předsedou," řekl Pelta v pořadu Na slovíčko. Prý dostal i zajímavé signály od politických stran.

Miloslav Pelta
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Všichni vkládali ohromné naděje do Ivana Haška. Ten jeho odchod je nešťastný, zanechalo to i stopy v partnerech, kteří ve fotbalu jsou nebo přemýšlí, že do něj vstoupí. Je potřeba dát se dohromady," myslí si Pelta, který podotýká, že fotbal je v prvé řadě o tom, jak se daří reprezentaci.

To je ostatně jedna z jeho priorit. "V případě, že bychom v kvalifikaci na Euro 2012 neuspěli, krize by se prohloubila. Je potřeba, aby volby proběhly tak, abychom vytvořili podmínky pro to, aby se český fotbal vrátil na reprezentační úrovni tam, kam patřil," uvedl Pelta, jenž je za ODS členem jabloneckého zastupitelstva. V rozhovoru pro Lidové noviny řekl, že podpora ve volbách na šéfa českého fotbalu není o konkrétních stranách, ale o jednotlivých lidech z různých partají. Více to ale nespecifikoval.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko s Peltou

Za velkou konkurenci považuje ve volbách Dagmar Damkovou, za níž stojí její přítel Roman Berbr. Ten nedávno prohlásil, že bude mít zásadní vliv na to, kdo se nakonec stane lodivodem tuzemské kopané. "Jeho pozice je natolik silná, že je to až nebezpečné," řekl Pelta a jedním dechem dodal, že z toho nemá úplně příznivý pocit.

"Volby jsou svobodné, a když se někdo věnuje 365 dní v roce volbám a má propracovaný systém, nemůžu proti tomu nic namítat. Takhle silná moc do jemných rukou ale není úplně pro fotbal optimální," dodal Pelta. Bebr do pořadu Na slovíčko pozvání odmítl, natáčení se chce zúčastnit až po volbách.

Podle Pelty je důležité, aby měl nový předseda Fotbalové asociace sílu pozice v kabině reprezentace. "To je zásadní moment. Aby uměl vytvořit kolektiv. Myslím, že tomu chybí ta chemie. A musí to být člověk, který bude přemýšlet o tom, jak se bude financovat český fotbal. Budu kandidovat s tím, že chci českému fotbalu dát zkušenosti, vazby a vztahy," vysvětlil Pelta s tím, že největší podporu má na úrovni první a druhé ligy. "Podpora na úrovni divizí a ČFL je výrazně slabší, protože tam má kolega Berbr velice silnou pozici."

Podle svých slov ručí za to, že by příjmy pro reprezentaci výrazně zvýšil. "Prostor a potenciál tady jsou. Ať už jsem byl ve Spartě nebo teď v Jablonci, je má pozice, že vím, kde prostředky získat," ujistil muž, který v případě úspěchu ve volbách slíbil převést svůj podíl v jabloneckém klubu občanskému sdružení, které teď vlastní minoritní část.

Čeští fotbalisté
zdroj: ISIFA/Lidové noviny autor: František Vlček

Pelta zároveň připustil, že jeho prestiž trochu zkazila několik let stará aféra s odposlechy. "Tehdy jsem v jednom z nich použil nešťastný výraz. Situaci jsem si uvědomil, ale od té doby, co se mi to stalo, mi nikdo nic neprokázal a nebyl jsem trestán. Mediální škody byly takové, že jsem si řekl, že budu makat ve prospěch fotbalu, což si myslím, že jsem prokázal na všech úrovních a beru to tak, že jsem dostal druhou šanci," řekl Pelta, který doufá, že své zaváhání vůči veřejnosti odpracoval.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články