Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Beránek pokračuje v Kazachstánu, v týmu vidí potenciál

Praha - Už téměř rok je u fotbalové reprezentace Kazachstánu český trenér Miroslav Beránek. A přestože v kvalifikaci evropského šampionátu nesplnil úkol vyhnout se poslednímu místu ve skupině, bude u týmu pokračovat i v kvalifikaci mistrovství světa 2014. Cítí totiž, že v mužstvu je potenciál, a rád by byl u toho, až se změny, které pomáhá zavádět, projeví i v tamní reprezentaci. Za jeden z úkolů si dal vychovat novou hvězdu kazachstánského fotbalu.

Miroslav Beránek
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Beránek přišel ke kazachstánské reprezentaci před 11 měsíci s úkolem skončit v kvalifikaci ME 2012 ve skupině A před Ázerbájdžánem. To se mu sice nepovedlo a Kazachstán byl s jedinou výhrou poslední ve skupině, ovšem tamní svaz přesto nabídl Beránkovi další spolupráci pro kvalifikační blok mistrovství světa 2014.

"Samozřejmě jsme chtěli skončit lépe, než jsme skončili. Mohli jsme získat více bodů, třeba vyhrát v Turecku, kde jsme po gólu v poslední minutě naopak prohráli, nebo v Ázerbájdžánu. Škoda bylo i domácí remízy s Rakouskem," řekl Beránek. "Na druhou stranu jsme ale zvýšili prestiž kazachstánské reprezentace a získali jsme větší respekt soupeřů. To jsem vycítil od trenérů, kteří říkali, že už je to jiný Kazachstán. Cítím, že je tam potenciál a že je to kam posunout," dodal.

Rád by zlepšení potvrdil už v nové kvalifikaci na MS. Kazachstán se střetne s Německem, Švédskem, Irskem, Rakouskem a Faerskými ostrovy. "Máme těžkou skupinu, ale zase je to dobrá motivace," odmítl vzdávat se předčasně.

Vedle trénování reprezentace se podílí i na zavádění nových trenérských postupů do kazachstánského fotbalu. "Je třeba, aby se tam zlepšilo hodně věcí, a na tom se chci podílet. Třeba jsem tam zavedl funkci fitness kouče. Já si ho přivedl z Česka k reprezentaci, a když svaz viděl, že to má svůj smysl, zavedl pro ligové týmy jako povinnost mít fitness kouče. To jsou takové postupné kroky, který se tam dějí a které se časem na reprezentaci projeví," prozradil.

Největším problémem tamního fotbalu, ale i Beránkovy práce, je především obří rozloha Kazachstánu, který je s 2,75 milionu čtverečních kilometrů devátou největší zemí světa. "Takže se tam pořád jen létá. Ani nepočítám, kolik jsem tam toho nacestoval, protože vzdálenost 1 500 kilometrů je tam naprosto běžná. Pro první ligu to tam není tak zásadní problém, ale mládež tam těžko může hrát mezi sebou. Právě s mládeží tam přitom je třeba začít více pracovat, aby mohl mít kazachstánský fotbal úspěchy. Je to dlouhodobější proces," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články