Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Beckenbauera stíhá švýcarská prokuratura. Podezírá ho ze zpronevěry

Bern – Švýcarská prokuratura zahájila trestní stíhání fotbalové legendy Franze Beckenbauera kvůli podezření ze zpronevěry v souvislosti s německou kandidaturou na pořádání mistrovství světa v roce 2006. Podle týdeníku Spiegel státní zástupce Beckenbauera podezírá i z praní špinavých peněz. Švýcarští vyšetřovatelé navázali na etickou komisi FIFA, která se případem dlouhou dobu zabývala.

Organizátoři MS 2006 v Německu (vpravo Beckenbauer)
zdroj: Reuters

Franz Beckenbauer v říjnu loňského roku uvedl, že v procesu volby pořadatele chyboval, ale odmítl, že by si pořadatelství jakkoli koupil. Německo porazilo Jihoafrickou republiku při volbách v roce 2000 velmi těsně v poměru hlasů 12:11. Novozélandský zástupce Charlie Dempsey tehdy odmítl volit, protože podle vlastních slov byl pod obrovským tlakem zvenčí.

Beckenbauer už dříve potvrdil, že v roce 2005 odešla na konto FIFA "netransparentní platba" ve výši 6,7 milionu eur, ale šlo prý jen o dohodu s finanční komisí FIFA, jak získat dotaci na organizaci šampionátu. "Zpětně vidím, že šlo o chybu, a jako šéf organizačního výboru za ni beru plnou odpovědnost," řekl Beckenbauer. "Rozhodně jsme si ale nekupovali hlasy na podporu naší kandidatury," zdůraznil bývalý mistr světa.

Švýcarské státní zastupitelství se korupcí v Mezinárodní fotbalové federaci FIFA i podezřelými praktikami při volbě dějiště MS 2006 zabývá již několik měsíců. Nyní jeho mluvčí oznámila, že vedle Beckenbauera vede trestní řízení i proti bývalým předsedům německého fotbalového svazu Theu Zwanzigerovi, Wolfgangu Niersbachovi a bývalému generálnímu sekretáři svazu Horstu Schmidtovi.

Etická komise FIFA měla v hledáčku šest osob. Kromě šéfa organizačního výboru šampionátu Beckenbauera, Niersbacha, Zwanzigera a Schmidta to byli také bývalý generální sekretář svazu Stefan Hans a Helmut Sandrock, který měl ve fotbalovém svazu na starosti finance.

Niersbach kvůli obvinění z korupce loni odstoupil z čela německého svazu. Etická komise FIFA mu v červenci udělila roční zákaz působení ve fotbale.

Vyšetřovatelé obejdnaní Německým fotbalovým svazem v březnu uvedli, že kvůli nekompletní dokumentaci a nemožnosti vyslechnout všechny zainteresované osoby nelze korupci vyloučit. Nic konkrétního však odhaleno nebylo.

Zdroj
BBC, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články