Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Bazaly musejí zeštíhlit o osm tisíc míst

Ostrava - Snížením kapacity až o osm tisíc míst podmiňuje komise pro stadiony a hrací plochy FAČR udělení profesionální licence ostravskému fotbalovému stadionu na Bazalech pro příští sezonu. Komise mimo jiné vyžaduje také prodej všech vstupenek na jméno na všechna domácí ligová utkání následujícího ročníku.

Ostravský stadion Bazaly
zdroj: ČT24

Podle nového nařízení FAČR má být kapacita Bazalů téměř dvojnásobně snížena na celkových 8 800 míst. Počítá přitom s úplným zavřením pěti sektorů na nekryté části tribun, které kotle domácích i hostujících příznivců oddělují od středového bloku hlediště.

"Dopis jsme obdrželi v závěru minulého týdne a jeho obsah je teď předmětem jednání mezi vedením klubu a vlastníkem stadionu, tedy Statutárním městem Ostrava," řekl tiskový mluvčí klubu Jaroslav Baďura.

Soubor přísných opatření, která jsou nutností pro získání licence na další sezonu, je reakcí na nepokoje v hledišti během dubnového utkání Baníku se Spartou. Přestože fanoušci obou táborů se k sobě vůbec nedostali, přibližně na dvacet minut tehdy zaměstnali bezpečnostní složky.

S novou kapacitou stadionu by Baník zřejmě i několikrát v sezoně hlásil vyprodáno. V letošní sezoně má průměr na domácích zápasech 6 108 diváků, ale na zápasy s Plzní nebo Spartou přišlo přes deset tisíc fanoušků. Vyžadované kapacitě by ale nestačil například ani poslední zápas s Jihlavou, který navštívilo 8 818 lidí.

Klub tak přijde o část peněž, které mohl z lístků navíc utržit. "Je to pro nás komplikace, jelikož patříme k ligovým týmům, které mají jednu z největších návštěv. Bude to pro nás ztráta," řekl Baďura s tím, že se však klub proti rozhodnutí nehodlá odvolávat.

Zároveň přiznal, že reakce fanoušků na rozhodnutí nebyla příliš pozitivní. "Věřím však, že věrní fanoušci to pochopí a uvědomí si, že to není výmysl klubu," dodal.

Hrabina: Opatření jsou příliš přísná

Rozhodnutí FAČRu nepotěšilo ani zástupce města, které Bazaly v loňském květnu koupilo za zhruba 115 milionů, a klub tím tehdy zachránilo před bankrotem. "Z mého pohledu jsou ta opatření příliš přísná. Budeme jednat s Fotbalovou asociací ČR o zmírnění jejího stanoviska. Jsme však některé body připraveni splnit," řekl náměstek primátora pro investice Jiří Hrabina.

Městu nevadí snížení kapacity, nevadí mu ani nutnost vybudování mobilních zábran do určitých prostor. Hlavní rozpor spočívá především v požadavku na postavení nových vstupů a nových schodišť. Baník se totiž má po příští sezoně stěhovat na přestavěný stadion ve Vítkovicích a dle Hrabiny by šlo o zbytečně utracené peníze. "Jsme schopni splnit požadavky, které jsou nezbytně nutné, a jsme připraveni uvolnit finanční prostředky, ale pouze smysluplně," dodal.

Město Ostrava je do Bazalů, které se v budoucnu stanou tréninkovým centrem, ochotná investovat maximálně dva miliony.

Je nám líto, video expirovalo.
Tiskový mluvčí Baníku a náměstek primátora Ostravy o snížení kapacity Bazalů
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články