Bayern začíná dobu po Lewandowském, Leverkusen se Schickem a Hložkem

Bayern Mnichov má deset titulů za sebou, ale přišel o velkou hvězdu a spoustu gólů. Odchod kanonýra Roberta Lewandowského do Barcelony by mohl znamenat naději pro další čekatele na šanci v Bundeslize, mezi nimiž je Leverkusen s českou útočnou dvojicí Patrik Schick, Adam Hložek.

Adam Hložek z Leverkusenu (vpravo) v pohárovém utkání v Elversbergu
zdroj: imago sportfotodienst autor: Jan Huebner

Bayern, který odstartuje nový ročník dnešním zápasem ve Frankfurtu, naznačil, že by se střílením gólů nemusel mít takové problémy, protože v zápase o německý Superpohár porazil Lipsko 5:3. Skóroval i Senegalec Sadio Mané, ofenzivní akvizice z Liverpoolu.

Mnichovský klub ještě koupil obránce Matthijse de Ligta z Juventusu Turín. Záložník Ryan Gravenberch a krajní bek Núsaír Mázráví přišli z Ajaxu Amsterodam. "Pro Bayern je normální, že chce být nejlepší. Přišli jsme o útočníka, který dal přes 50 gólů za sezonu, to musíme nějak kompenzovat. Ale myslím, že se mužstvo zlepšilo. Vím, že budeme hrát dobře. Kluci mají velkou motivaci," hlásí trenér Julian Nagelsmann.

Hložek při soutěžním debutu za Leverkusen skóroval už v páté minutě, ale Bayer senzačně prohrál 3:4 s třetiligovým Elversbergem a z Německého poháru vypadl hned v úvodním kole. Jeden gól dal i Schick, jenž v minulé bundesligové sezoně pomohl Leverkusenu k třetímu místu 24 brankami a byl druhým nejlepším střelcem soutěže po Lewandowském (35).

Bayer začne nový ročník sobotním šlágrem na stadionu Dortmundu. "Chceme zůstat mezi nejlepší čtyřkou v Německu a v evropských pohárech postoupit do jarní části. Takové jsou naše cíle," uvedl sportovní ředitel Leverkusenu Simon Rolfes.

Vedle Bayernu přišel o velkou ofenzivní oporu také Dortmund, který prodal Erlinga Haalanda do Manchesteru City. Roli norského střelce měl převzít Sébastien Haller z Ajaxu Amsterodam, ten ale vynechá možná celý podzim, protože mu lékaři během přípravy objevili zhoubný nádor na varlatech a po operaci musí na chemoterapii. Borussii, která v minulé sezoně skončila druhá, znovu povede Edin Terzič místo Marca Roseho.

Dalšími českými fotbalisty v německé lize jsou obránce Pavel Kadeřábek v Hoffenheimu a záložník Vladimír Darida, který se s berlínskou Herthou zachránil až v baráži. Branku nováčka Brém bude hájit Jiří Pavlenka. Další gólman Tomáš Koubek přes minimální herní vytížení zůstal v Augsburgu, který naopak po deseti letech opustil Jan Morávek.

Jiný středopolař Alex Král na základě povolení FIFA přerušil smlouvu se Spartakem Moskva a na rok posílil druhého nováčka Schalke. Kadeřábek, Darida i Koubek budou mít nového trenéra. Hoffenheim povede André Breitenreiter, Hertha angažovala Sandra Schwarze a Augsburg převzal Enrico Maassen.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články