Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Bayern prolomil prokletí Superpoháru, o triumfu rozhodl až v penaltách

Praha – Až penalty rozhodly o tom, že novými králi fotbalové Evropy se stali hráči Bayernu Mnichov, když poprvé v historii získali Superpohár. Vítěz Ligy mistrů v krásném zápase v pražském Edenu zdolal na penalty 5:4 šampiona Evropské ligy Chelsea, když rozhodující pokutový kop nedal Lukaku. Po prodloužení zápas skončil 2:2. První triumf na lavičce Bayernu si připsal trenér Pep Guardiola.

Slavící hráči Bayernu
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Chelsea tak v duelu o Superpohár neuspěla podruhé za sebou, loni prohrála s Atlétikem Madrid 1:4. Naopak Bayern slaví po třech předchozích neúspěších v letech 1975, 1976 a 2001. Bavorský klub navíc oplatil Chelsea porážku na penalty z loňského finále Ligy mistrů.

Do ostře sledovaného zápasu vstoupily oba celky velice opatrně a hra se odehrávala především uprostřed hřiště. O něco aktivnější byl však podle očekávání vítěz Ligy mistrů Bayern, který si také vypracoval první velkou šanci. V sedmé minutě se po rychlém brejku dostal do dobré pozice uvnitř pokutového území nejlepší hráč Evropy Ribéry, ale svou slabší, levou nohou zamířil nepřesně.

A tak se potvrdilo tradiční pravidlo nedáš, dostaneš. Hazard prošel ve středu hřiště přes několik hráčů a uvolnil na pravém křídle Schürrleho. Německý záložník se příliš nerozpakoval, nacentroval do vápna, kde skákavý míč krásně trefil Torres a poslal Chelsea do vedení.

Bayern následně rozjel kombinační kolotoč. Blízko vyrovnání byli Mnichované v dvaadvacáté minutě. Aktivní Ribéry si před vápnem narazil míč s Mandžukičem a placírkou na zadní tyč zkoušel obstřelit Čecha. Český brankář však perfektním zákrokem vyrazil na roh.

Obraz hry se nezměnil ani v dalších minutách. Bayern i nadále bušil do obranného valu Londýňanů. Velice aktivní bylo zejména duo Ribéry, Alaba. Chelsea vytáhla růžky z ulity jen výjimečně, ale když už, hned z toho byla nadějná příležitost. Jako v jednatřicáté minutě, kdy se ve vápně dobře uvolnil střelec první branky Torres, ale zamířil nad. Sedm minut před poločasem se předvedl i do té doby nevýrazný Robben, který pěkně uvolnil Müllera, jehož střelu však dobře zblokoval Cahill.

Pohledný fotbal ve vysokém tempu a tlak Bayernu pokračoval i v druhé půli a již po dvou minutách se dočkali fanoušci bavorského celku v pražském Edenu vyrovnání. Kroos posunul na hranici vápna asi nejlepšího hráče zápasu Ribéryho, který nic nevymýšlel a přesnou bombou propálil Čecha.

Vyrovnání ale Chelsea neprobralo. Spíše naopak. Bayern ještě zvýšil obrátky a hráči v modrém měli co dělat, aby se dokázali ubránit neustálým nájezdům Mnichovanů. V třiašedesáté minutě si však Londýňané vytvořili obrovskou šanci. Před vlastním pokutovým územím ztratil míč Dante a Oscar se objevil úplně sám před Neuerem. Německý brankář ovšem bravurně zasáhl.

Hra se poté trochu rozkouskovala a kromě několika střel na obou stranách si dlouho nikdo nedokázal vytvořit větší šanci. Až v poslední desetiminutovce dvakrát zahrozila Chelsea. Nejprve Ivanovič trefil hlavou břevno a následně v tutovce Luizovu hlavičku vychytal výborně Neuer. Pět minut před koncem situaci blues dosti zkomplikoval Ramires, který prošlápl Götzeho a po druhé žluté musel pod sprchy. V závěru základní hrací doby měl rozhodnutí na kopačkách Ribéry, ale v dobré příležitosti zamířil vedle.

Kdo čekal, že v prodloužení bude v deseti hrající Chelsea pouze bránit, musel být šokován tím, co se stalo v třiadevadesáté minutě. Luiz uvolnil na hranici ofsajdu Hazarda, jenž ve vápně prošel přes Lahma a Boatenga a propálil Neuera. Bayern se sice snažil rychle zareagovat, ale dlouho proti dobře bránící obraně londýnského celku nebyl schopný nic vymyslet. Až během posledních deseti minut prodloužení si obrovské šance vytvořili Mandžukič, Martínez, Götze a Ribéry, ale Čech čtyřikrát Chelsea skvěle podržel. Zejména jeho zákroky proti hlavičce Martíneze a standardce Ribéryho stály za to. V posledních vteřinách se však bavorský celek dočkal. Závěrečný centr sklepl Dante na Martíneze a ten nedal Čechovi šanci.

O všem tak musely rozhodnout penalty. Střelci byli dlouho bezchybní, až v poslední desaté zaváhal Lukaku a Bayern tak mohl začít slavit.

Bayern Mnichov - Chelsea FC 2:2 po prodloužení (1:1, 0:1), na penalty 5:4

Branky: 47. Ribéry, 120.+1 Martínez - 8. Torres, 93. Hazard. Penalty proměnili: Alaba, Kroos, Lahm, Ribéry, Shaqiri - Luiz, Oscar, Lampard, Cole. Neproměnil: Lukaku (Chelsea). Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všichni Švéd.). ŽK: Ribéry, Boateng - Cahill, Ramires, Luiz, Torres, Lukaku, Cole. ČK: 85. Ramires. Diváci: 17.686.

Bayern: Neuer - Rafinha (56. Martínez), Boateng, Dante, Alaba - Lahm, Kroos - Robben (96. Shaqiri), Müller (71. Götze), Ribéry - Mandžukič. Trenér: Guardiola.

Chelsea: Čech - Ivanovič, Cahill, Luiz, Cole - Ramires, Lampard - Schürrle (87. Mikel), Oscar, Hazard (113. Terry) - Torres (98. Lukaku). Trenér: Mourinho.

Josep Guardiola (trenér Bayernu): "Chci poděkovat (svému předchůdci) Juppu Heynckesovi za možnost hrát toto finále. Trofej je pro něj a fanoušky. Bylo to skvělé finále, hráli jsme velmi dobře, výborně v ofenzivě a měli asi třicet brankových šanci. Je úžasné, že jedna vteřina může změnit všechno. Rozumím tomu, že moji hráči minulou sezonu vyhráli všechno, jsou to skvělé osobnosti. Hrát proti Chelsea je vždy obtížné, mají Čecha, Colea, Terryho, Lamparda, to jsou obrovsky zkušení hráči, takové zápasy hráli tisíckrát. Dosáhli jsme velkého úspěchu a tuto trofej si zasloužíme. Z Petra Čecha mám obrovský respekt. Byl výborný, ale stejně tak Manuel Neuer. Oba brankáři byli večer skvělí, když jsem viděl pár jejich zákroků, tak jsem jen kroutil hlavou. Chelsea má opravdu výtečného gólmana, ale Martínez ho nakonec překonal."

José Mourinho (trenér Chelsea): "Jsem zklamaný, protože podle mého názoru lepší tým prohrál, ale to je fotbal. Ne vždy uspěje tým, který si zaslouží více. Ve fotbale hraje jedenáct hráčů proti jedenácti, pro tým s deseti hráči je to mnohem těžší. Mám velkou zkušenost se hrou v oslabení z evropských zápasů, takže jsem mohl reagovat a vést své hráče, i když byli velmi unaveni. Skórovali a dali do utkání absolutně všechno, takže má zkušenost pomohla. Byl jsem v Chelsea a hrál jsem dvakrát třikrát v deseti lidech proti Barceloně, šel jsem do Interu, hrál jsem semifinále Ligy mistrů a hrál jsem hodinu v deseti proti Barceloně, šel jsem do Realu Madrid a hrál jsem znovu semifinále LM v deseti, vrátil jsem se do Chelsea a hrál jsem Superpohár znovu v deseti. Možná mám smůlu. Když dal Hazard gól, zbývalo do konce prodloužení 27 minut, což je v deseti věčnost. Chtěl jsem hráče povzbudit, protože jsem věděl, že nám zbývá ještě dlouhá doba. Rozhodčí na konci prodloužení už neměl přidávat minuty. Když dal Martinéz gól, tak jsem cítil, že to nebylo zasloužené, ale to je fotbal."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články