Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Bayern nedal Kuang-čou šanci a na MS klubů postoupil do finále

Agadir (Maroko) – Prvním finalistou mistrovství světa klubů v Maroku se stali fotbalisté Bayernu Mnichov. Úřadující šampioni Ligy mistrů bez sebemenšího problému porazili v semifinále čínské Kuang-čou Evergrande jasně 3:0 a o titul si zahrají s jedním z dvojice Raja Casablanca - Atlético Mineiro.

Fotbalisté Bayernu slaví branku Maria Mandžukiče
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Marcio Machado

Německý mistr a v současnosti asi nejlepší tým světa na čínského soupeře vlétl od prvních minut a téměř mu nepůjčoval míč. První velkou šanci si po čtvrt hodině vytvořil Thiago, ovšem trefil pouze tyč, a podobně dopadl i pokus Kroose, který levačkou orazítkoval břevno.

Favorit se dočkal až v závěru poločasu a to hned dvakrát. Nejprve po závaru propálil brankáře Ženga Ribéry a chybu v rozehrávce využil rybičkou po přesném centru Thiaga Mandžukič.

Jak první část skončila, tak druhá začala. V osmačtyřicáté minutě napřáhl za vápnem Götze a brankář čínského celku plachtil vzduchem zbytečně. Bayern pak již zápas kontroloval a utkání místy připomínalo hru kočky s myší. Mnichované však další branku již nevstřelili, a to i přes velké množství šancí a dvě břevna, které trefil Ribéry a Götze.

Bayern bude v sobotu v Marrákeši usilovat o letošní pátou trofej. V roce 2013 už vyhrál Ligu mistrů, Bundesligu, domácí pohár a evropský Superpohár v Praze, neuspěl pouze v souboji o německý Superpohár s Dortmundem.

Historická chvíle

V utkání došlo ke svým způsobem přelomové události, poprvé na velkém turnaji byla totiž použita branková technologie. Pomoci využil rozhodčí Bakary Gassama ve 25. minutě, aby zjistil, že míč odražený od břevna po střele Toniho Kroose neskončil za čarou.

Gambijský sudí proto nechal pokračovat ve hře a o správnosti jeho verdiktu se díky záběrům na obrazovkách o chvíli později přesvědčili i fanoušci na stadionu v Agadiru. "Myslím, že je to dobrá a důležitá věc. Nakonec něco takového funguje i v jiných sportech," citovala agentura SID kapitána Bayernu Philippa Lahma.

Naopak Kroos si z toho, že jeho střela byla u historického okamžiku, příliš těžkou hlavu nedělal. "Věděl jsem, že míč neskončil v brance. Takže zrovna v tomhle případě bych technologii nepoužil," přidal záložník na adresu technologie, která měla na světové scéně premiéru v létě na Poháru FIFA a bude využita i příští rok na mistrovství světa.

V Maroku je také testován sprej, který má rozhodčím pomoci při volných kopech při hlídání dodržování vzdálenosti branících hráčů. Z něj však fotbalisté příliš nadšení nejsou. "Chtěli jsme rychle rozehrát, ale sudí už začal kreslit na zem...," řekl brankář Bayernu Manuel Neuer. 

Semifinále fotbalového mistrovství světa klubů v Agadiru (Maroko):

Bayern Mnichov - Kuang-čou Evergrande 3:0 (2:0)
Branky: 40. Ribéry, 44. Mandžukič, 47. Götze. Rozhodčí: Gassama (Gambie).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články