Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bayern má nového trenéra, z Anglie přichází Kompany

Novým mužem, který má fotbalisty Bayernu Mnichov přivést k dalším úspěchům, se stal Vincent Kompany. Osmatřicetiletý Belgičan poslední dvě sezony trénoval Burnley, s ním se ale neudržel mezi anglickou elitou a sestoupil. Nyní podepsal s třiatřicetinásobným mistrem Německa smlouvu do konce června 2027.

Vincent Kompany
zdroj: Reuters autor: Carl Recine

"Těším se na výzvu v Bayernu. Je mi velkou ctí pracovat v tomhle klubu, Bayern je v mezinárodním fotbale institucí," řekl Kompany. "Jako trenér si musíte stát za tím, kým jste. Mám rád držení míče, kreativitu. Na hřišti musíme být také agresivní a odvážní. Těším se na základní věci: práci s hráči a budování týmu. Až položíme základy, dostaví se úspěch," prohlásil.

Bayern letos poprvé od roku 2013 nezískal v Německu mistrovský titul a poprvé od ročníku 2011/12 skončil bez trofeje. Klub několik měsíců hledal nástupce za Thomase Tuchela, s nímž se v únoru kvůli nepřesvědčivým výsledkům dohodl na předčasném konci po sezoně.

Dlouho byl ale neúspěšný. Nabídku mimo jiné odmítli kouč mistrovského Leverkusenu Xabi Alonso či trenéři národních týmů Německa a Rakouska Julian Nagelsmann a Ralf Rangnick. Vedení nakonec jednalo i o setrvání Tuchela, ale na pokračování se s ním nedohodlo.

Bývalý stoper Kompany už v Německu působil v letech 2006–2008 jako hráč Hamburku před odchodem do Manchesteru City, kde se stal jednou z legend klubu. S týmem během jedenácti let vyhrál mimo jiné čtyřikrát Premier League a osm let byl jeho kapitánem.

Po odchodu v roce 2019 hrál za Anderlecht, který rok nato převzal jako trenér. Do Burnley přišel bývalý kapitán belgické reprezentace v roce 2022. S klubem vyhrál druhou ligu, do které se tým letos po jedné sezoně v Premier League znovu vrátil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články