Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Basilej vyválčila s Liverpoolem postupovou remízu, dál jde i Monako

Liverpool  Čeští fotbaloví reprezentanti gólman Tomáš Vaclík a obránce Marek Suchý vybojovali v dresu Basileje účast ve vyřazovací fázi Ligy mistrů. Se švýcarským klubem jim stačila v přímém souboji o postup v Liverpoolu remíza 1:1 k udržení druhého místa v tabulce. Utkání jste mohli sledovat v textové on-line reportáži.

Zklamaní hráči Liverpoolu
zdroj: ČTK/AP autor: Jon Super

Liverpool potřeboval k postupu zvítězit, žádnou velkou ofenzivu ale v úvodu nevyvinul. Naopak aktivněji působila Basilej a v 25. minutě ji poslal přízemní střelou k tyči do vedení Frei.

Domácím v 60. minutě ještě víc zkomplikovalo situaci poměrně přísné vyloučení střídajícího Markoviče, který viděl červenou kartu za to, že se rukou lehce ohnal po protihráči. Bouři nevole rozpoutala na Anfieldu i situace v 71. minutě, kdy po kontaktu s Vaclíkem upadl ve vápně Gerrard, ale český gólman zasáhl jako první míč.

V 81. minutě už Vaclík kapituloval, kapitán Gerrard ho překonal z přímého kopu s pomocí tyče. Domácí i v oslabení vyvinuli obrovský tlak, ale český gólman se v závěru dvakrát zaskvěl a udržel Basileji postupový výsledek.

"Věděli jsme, co potřebujeme k postupu, nechtěli jsme hrát jen zezadu. Liverpool si pak vyrovnání zasloužil, ale naštěstí si nezasloužil vítězný gól, který by nás vyřadil," řekl Vaclík po zápase. "Zůstáváme tu přes noc. Ta asi bude veselá, i cesta zpět bude fajn," dodal s úsměvem.

"Byli jsme variabilní v obraně, Liverpool se prosadil pouze ze standardky. Škoda, že jsme nepřidali druhý gól. Atmosféra na stadionu byla úžasná a my jsme rádi za ten postupový bod," uvedl stoper Marek Suchý.

Dalšími postupujícími se staly Monako a Juventus Turín

Juventus ve skupině A sice gólově nevyužil výraznou herní převahu nad Atlétikem Madrid, k postupu mu ale nakonec stačila i bezbranková remíza. O bod se udržel na druhém místě tabulky před Olympiakosem Pireus, jemuž nebyla nic platná domácí výhra 4:2 nad Malmö, přemožitelem Sparty Praha ve 3. předkole.

Monako v přímém souboji o postup porazilo Petrohrad 2:0. Z první střely domácích na branku otevřel skóre v 63. minutě Abdennour, v závěru přidal pojistku Fabinho. Monako s "dietním" skóre 4:1 dokonce vyhrálo skupinu C, protože dosud vedoucí Leverkusen jen remizoval v Lisabonu s Benfikou 0:0.

Utkání AS Monako - Zenit Petrohrad
zdroj: ČTK/AP autor: Lionel Cironneau

Real Madrid s přehledem porazil outsidera Ludogorec Razgrad 4:0 a vyhrál všech šest zápasů ve skupině, čímž vyrovnal svůj výkon ze sezony 2011/12. To samé dokázaly jen AC Milán, PSG, Spartak Moskva a Barcelona. "Bílý balet" navíc 19. vítězstvím v soutěžním utkání po sobě překonal španělský rekord Barcelony. Hodně mu k tomu pomohl hostující Marcelinho, který v 19. minutě zastavil míč na brankové čáře rukou, dostal červenou kartu a z nařízené penalty se střelou do středu branky nemýlil Ronaldo.

Portugalský kanonýr dal 72. gól v Lize mistrů a na druhém místě historické tabulky překonal Raúla. Na vedoucího Messiho z Barcelony ztrácí dvě trefy. Real proti oslabenému soupeři ještě třikrát udeřil, v závěru si debut v Lize mistrů osladil gólem dvacetiletý talent Medrán.

Dortmund se v německé lize trápí, v Lize mistrů ale postoupil z prvního místa. Stačila mu i remíza 1:1 s Anderlechtem Brusel, protože při shodné vzájemné bilanci s druhým Arsenalem hrálo v jeho prospěch lepší skóre.

"Kanonýrům" nepomohla k posunu do čela skupiny D ani vysoká výhra 4:1 na půdě Galatasaraye Istanbul, o kterou se dvěma góly zasloužili Podolski a Ramsey. Kapitán české reprezentace Tomáš Rosický nebyl kvůli zdravotním problémům ani na lavičce.

Výsledky 6. kola základních skupin:

Skupina B:

Real Madrid - Ludogorec Razgrad 4:0 (2:0)

Branky: 20. Ronaldo z pen., 38. Bale, 80. Arbeloa, 88. Medrán. Rozhodčí: Turpin (Fr.). ČK: 19. Marcelinho (Razgrad). Diváci: 58.393.

Liverpool FC - FC Basilej 1:1 (0:1)

Branky: 81. Gerrard - 25. Frei. Rozhodčí: Kuipers (Niz.). ČK: 60. Markovič (Liverpool). Diváci: 43.290.

Skupina A:

Juventus Turín - Atlético Madrid 0:0

Rozhodčí: Collum (Skot.). Diváci: 39.219.

Olympiakos Pireus - Malmö FF 4:2 (1:0)

Branky: 22. Fuster, 63. Domínguez, 87. Mitroglu, 90. Afellay - 59. Kroon, 81. Rosenberg. Rozhodčí: Lannoy (Fr.). ČK: 90.+3 Adu (Malmö). Diváci: 27.562.

Skupina C:

Benfica Lisabon - Bayer Leverkusen 0:0

Rozhodčí: Kulbakov (Běl.). ČK: 90. Toprak (Leverkusen). Diváci: 17.564.

AS Monako - Zenit Petrohrad 2:0 (0:0)

Branky: 63. Abdennour, 89. Fabinho. Rozhodčí: Skomina (Slovin.). Diváci: 11.319.

Skupina D:

Borussia Dortmund - Anderlecht Brusel 1:1 (0:0)

Branky: 58. Immobile - 84. Mitrovič. Rozhodčí: Undiano Mallenco (Šp.). Diváci: 65.851.

Galatasaray Istanbul - Arsenal FC 1:4 (0:3)

Branky: 89. Sneijder - 3. a 90.+2 Podolski, 11. a 29. Ramsey. Rozhodčí: Borbalán (Šp.). Diváci: 20.590.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy