Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Basilej pokořila londýnskou Chelsea, Messi řádil v Barceloně

Barcelona – Argentinský fenomén Lionel Messi zařídil hattrickem Barceloně pohodlné vítězství nad Ajaxem Amsterodam 4:0. Čtyřnásobný nejlepší hráč světa Messi zaznamenal 62 branek v 80 zápasech v LM a na historicky nejlepšího kanonýra soutěže Raúla mu chybí už jen devět zásahů. To fotbalisté Chelsea vstoupili do "milionářské" soutěže mnohem hůře než Katalánci. Na domácím stadionu překvapivě podlehli Basileji 1:2. Arsenal bez zraněného reprezentačního kapitána Tomáše Rosického zvítězil 2:1 v Marseille.

Lionel Messi a Daniel Alves
zdroj: ČTK/AP

Premiéra v Lize mistrů dopadla výborně pro barcelonského kouče Gerarda Martina, návrat na Nou Camp naopak nevyšel někdejší opoře domácího týmu a současnému trenérovi Ajaxu Franku de Boerovi. Nizozemský mistr vzdoroval favoritovi 21 minut, než se z trestného kopu poprvé prosadil Argentinec Messi. Ajax však měl v první půli dvě slibné příležitosti, při nichž Barcu podržel brankář Valdés.

Deset minut po přestávce Katalánci pojistili vedení, když po přihrávce Busquetse znovu skóroval Messi. V 69. minutě zvýšil hlavou stoper Piqué po přesném Neymarově centru a čtvrt hodiny před koncem zkompletoval hattrick další umístěnou střelou barcelonský kanonýr. V závěru mohl Ajax snížit, ale Sigthórssonovu penaltu zneškodnil Valdés.

Chelsea pod staronovým trenérem Josém Mourinhem prohrála ve skupině LM na stadionu Stamford Bridge poprvé od října 2003, kdy nestačila na istanbulský Besiktas.

Posledního vítěze Evropské ligy, který loni neprošel do vyřazovací fáze elitní soutěže, poslal do vedení v závěru prvního poločasu Brazilec Oscar. Favorit však nezvládl druhou půli. V 71. minutě vyrovnal přesnou střelou Salah a deset minut po něm dokonal obrat Streller hlavičkou po rohovém kopu. Basilej tak Chelsea oplatila jarní vyřazení ze semifinále EL.

Arsenal si v Marseille zajistil triumf až ve druhém poločase. V 65. minutě otevřel skóre forvard Walcott, sedm minut před koncem potvrdil svou střeleckou formu z úvodu sezony Ramsey. V nastavení už jen snížil z penalty Jordan Ayew. "Kanonýři" ani v desátém zápase na hřištích francouzských soupeřů neprohráli a pošesté za sebou zvítězili.

Druhý český hráč v dnešním programu Tomáš Jun nastoupil v základní sestavě Austrie Vídeň, ale domácí porážce 0:1 s Portem nezabránil. Rakouský debutant v hlavní fázi LM sice s portugalským týmem udržel bezbrankový poločas, ale po změně stran rozhodl Lucho González. Jun šel ze hry v 68. minutě.

Výsledky 1. kola základních skupin Ligy mistrů

Skupina E:

Schalke - Steaua Bukurešť 3:0 (0:0)

Branky: 67. Uchida, 78. Boateng, 85. Draxler. Rozhodčí: Cakir (Tur.).

Chelsea - Basilej 1:2 (1:0)

Branky: 45. Oscar - 71. Salah, 81. Streller. Rozhodčí: Orsato (It.).

Skupina F:

Marseille - Arsenal 1:2 (0:0)

Branky: 90.+3 J. Ayew z pen. - 65. Walcott, 83. Ramsey. Rozhodčí: Benquerenca (Portug.).

Neapol - Dortmund 2:1 (1:0)

Branka: 29. Higuaín, 69. Insigne - 87. vlastní Zuňiga. Rozhodčí: Proenca (Portug.). ČK: 45.+1 Weidenfeller (Dortmund).

Skupina G:

Austria Vídeň - Porto 0:1 (0:0)

Branka: 55. L. González. Rozhodčí: Thomson (Skot.).

Atlético Madrid - Zenit Petrohrad 3:1 (1:0)

Branky: 40. Miranda, 64. Arda Turan, 80. Baptistao - 58. Hulk. Rozhodčí: Collum (Skot.).

Skupina H:

AC Milán - Celtic Glasgow 2:0 (0:0)

Branky: 82. Zapata, 86. Muntari. Rozhodčí: Stark (Něm.).

FC Barcelona - Ajax Amsterodam 4:0 (1:0)

Branky: 22., 55. a 75. Messi, 69. Piqué. Rozhodčí: Oddvar Moen (Nor.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články