Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Basilej je v krizi. Vaclík přesto věří, že ztrátu 11 bodů mohou mistři smazat

Osmiletá dominance Basileje je v letošní sezoně švýcarské nejvyšší soutěže zapomenuta. Nezvyklý stav zažívá mimo jiné i český reprezentant Tomáš Vaclík. Po pěti sezonách mu hrozí, že nezíská ligový titul. Odchovanec Vítkovic přiznává, že se poprvé v zemi helvétského kříže ocitl v situaci, kdy musí se spoluhráči nahánět lídra tabulky s výrazným odstupem.

Tomáš Vaclík
zdroj: AP autor: Georgios Kefalas

V první sezoně ve Spartě bojoval o titul až do posledního kola, v další už slavil. Následně přestoupil do Basileje, kde získal tři nejcennější trofeje za sebou. Až nyní musí poprvé připustit, že se jeho týmu nedaří.

"Přiznávám, že je to pro mě nezvyklé. Za poslední čtyři roky jsem i se Spartou vyhrál čtyři tituly, dvakrát pohár, v Lize mistrů jsme s Basilejí neustále postupovali. Teď se nám nedaří a já poprvé zažívám, jaké to je, když někoho musíte v lize nahánět," uvedl Vaclík.

Basilej už v úvodu sezony nezvykle ztrácela, pak se rozehrála, jenže do jara vstoupila domácí porážkou s Luganem. Poté sice porazila Thun, ale přišla jasná prohra 0:4 s Manchesterem City v Lize mistrů, domácí kolaps se St. Gallenem a v úterý i vyřazení v semifinále poháru s úhlavním rivalem Bernem.

"Nedaří se nám ani doma, kde jsme loni neprohráli ani jednou, zatímco letos už asi čtyřikrát, z toho pokaždé s týmy, které v Basileji nevyhrály třeba patnáct let. Jsme schopní porazit Manchester United nebo Benficu, ale pak tady prohrajeme s Lausanne nebo s Luganem. Zkrátka nám to teď moc nejde," pokračoval Vaclík.

"Sám nevím, čím to je. V zimě sice odešli dva kluci ze základní sestavy, ale jiní dva z bundesligy přišli. Oba už navíc za Basilej hráli, takže si rozhodně nikdo nemyslel, že by to mělo mít takový vliv," dodal k návratům Valentina Stockera a Fabiana Freie.

Ranou pro sebevědomí byla prohra s Manchesterem City, jenž Basilej v první půli jasně přehrál. "Prvních 30 minut se nám vyloženě nepovedlo. Nechtěli jsme proti nim nastoupit s moc velkým respektem, ale právě to se nakonec asi stalo. Přece jen proti takovému mužstvu nehrajete každý den, takže se to může projevit, i když nechcete," řekl.

Stále ale věří, že se povede sezonu ještě zachránit, i když Bern podle něj vede ligu zaslouženě. "Jsou silní, mají dobrou ofenzivu, ze tří střel jsou schopni dát dva góly. Také podle mě ohromně těží z toho, že domácí zápasy hrají na umělce. Když hrajete na přírodní trávě a pak najednou nastoupíte na umělé, je to prostě poznat," míní Vaclík.

Ztráta 11 bodů se však dá dohnat, neboť je čekají dva vzájemné zápasy. "Že teď mají tak velký náskok, je hlavně náš problém, můžeme si za to sami. Nezvládli jsme duely, které bychom zvládnout měli, a poztráceli strašně moc bodů. Pořád nicméně věřím, že ještě ligu můžeme vyhrát a sezonu otočit. Máme utkání k dobru a s Bernem hrajeme ještě dvakrát. Tak snad to bude mít podobný průběh jako podzim - ten jsme taky začali špatně, ale ve druhé půlce jsme se rozjeli," prohlásil český reprezentant.

Chytnout se chce už v sobotním derby s Curychem. "Je to náš historicky největší rival, mezi oběma městy je velké napětí, takže to bude o to důležitější. Loni na podzim jsme se právě proti nim po nepovedeném začátku sezony také chytili a odrazili k lepším výkonům a výsledkům, tak snad se bude historie opakovat. Věřím, že nás tahle zkušenost nakonec posílí. Právě teď se ukáže charakter všech okolo," zakončil Vaclík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články