Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Baroš se dočkal, poprvé porazil Spartu a dal vítězný gól

V Ostravě se fanoušci fotbalu radují. Ještě nedávno beznadějně poslední celek získal další tři body, když porazil Spartu 3:2, a přiblížil se na bod nesestupovým místům. Nejlepší střelec Baníku Milan Baroš se ve třináctém vzájemném utkání dočkal prvního triumfu nad Spartou a přispěl k němu před koncem vítězným gólem, který sám vstřelil. Sparta na jaře poprvé prohrála a její boj o druhé místo se hodně komplikuje.

Milan Baroš a Carlos De Azevedo
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Ostravě chyběli kvůli karetním trestům zadáci Procházka s Pazderou, které nahradili Azackij a na kraji obrany Breda. Právě přes pravou stranu domácí defenzivy vedla Sparta úvodní nápor. Z počáteční aktivity ale s výjimkou Stanciuovy střely z přímého kopu z úhlu nic nevytěžila a Baník brzy vyrovnal hru.

V 19. minutě poprvé výrazněji zahrozili Slezané a povedenou ránu Hrubého vyhlavičkoval na roh Šural. O tři minuty později už vyprodaný stadion ve Vítkovicích slavil. Na De Azevedův centr z přímého kopu si naběhl stoper Šindelář a pohotově z voleje napálil balon do horního rohu branky. Byl to jeho pátý gól v lize.

Vedení vydrželo Baníku šest minut. Plavšič ve vápně upadl po Bredově zákroku a z nařízené penalty vyrovnal třetí brankou v české lize Kanga. Gólman Laštůvka sice vystihl směr střely, ale nedosáhl na ni.

Po přestávce musel trenér hostů Hapal stáhnout zraněného stopera Kayu a místo něj poslal na trávník Hovorku. Baník začal druhou půli aktivně a brzy znovu vedl. Po Štetinově zákroku na Baroše nařídil sudí v 50. minutě přímý kop těsně za vápnem a Hlinka přízemní střelou kolem prodloužené zdi překonal Nitu. Pro Hlinku to byl první ligový gól v ostravském dresu.

Baroše stíhá Sparťan Štetina
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Domácím hráčům ale stejně jako v první půli vedení moc dlouho nevydrželo. Po další chybě v defenzivě šikovně patičkou prodloužil Šural míč na Kadlece a ten sám před Laštůvkou nezaváhal. Byla to pro něho už padesátá trefa v soutěži.

Hned za dvě minuty si mohli vzít Slezané náskok zpět, jenže Nita skvěle zneškodnil hlavičku Hrubého a dorážející Poznar mířil vedle. Na druhé straně vyrazil Laštůvka pokus střídajícího Ben Chaima. Oba týmy potřebovaly zvítězit a tlačily se dopředu.

V 77. minutě měl na noze vedení Baroš, zblízka ale padající a v tísni překopl branku Sparty. Neprosadil se ani Fillo, který hlavou mířil nad. Přesto se nakonec domácí dočkali. De Azevedo v 86. minutě nacentroval do vápna a Baroš hlavou ukončil ligovou neporazitelnost Sparty, která nebodovala poprvé po deseti kolech.

26. kolo první fotbalové ligy:

Baník Ostrava - Sparta Praha 3:2 (1:1)

Branky: 22. Šindelář, 51. Hlinka, 86. Baroš - 28. Kanga z pen., 60. V. Kadlec. Rozhodčí: Marek - Pelikán, Horák. ŽK: Breda, Šindelář, Hlinka - Kulhánek, Štetina, Hovorka. Diváci: 15 020.

Ostrava: Laštůvka - Breda, Azackij, Šindelář, Fleišman (67. Granečný) - De Azevedo, Hrubý, Hlinka, Fillo - Baroš (90. Psyché), Poznar (71. Diop). Trenér: Páník.

Sparta: Nita - Zahustel, Kaya (46. Hovorka), Štetina, Frýdek - Kulhánek - V. Kadlec, Stanciu (59. Ben Chaim), Kanga, Plavšič (85. Vatajelu) - Šural. Trenér: Hapal.

Bohumil Páník (trenér Ostravy): "Viděli jsme nádherný zápas. Jeden z těch, kvůli kterým trenér a hráči trénují. V Ostravě není větší zápas než se Spartou. Povedlo se nám ho vyhrát a myslím si, že po zásluze. V první půli jsme měli problémy na naší pravé straně s Plavšičem, ve druhé jsme ho ale dokázali pokrýt a byli jsme nebezpečnější před brankou. Hráčům jsem říkal, že fanoušci jim odpustí vše, ale ne, když nebudou bojovat. Ta síla toho týmu tu vždy byla a ukázala se i dnes. Hráči se dokázali rvát do úplného konce."

Pavel Hapal (trenér Sparty): "Je to zklamání, neodehráli jsme dobré utkání. V úvodu jsme byli hodně nepřesní, kazili a ztráceli jsme míče. Dalo se s Baníkem hrát, nebyl až tak kvalitní v mezihře, ale my jsme neskutečně kazili, hlavně ve druhé půli. Tam měl Baník více šancí než my. Byl to Barošův zápas, hra, kterou připustili, byla za hranou. Dohrál bez karty, zranil nám dva hráče. U té rozhodující branky také fauloval. Měli jsme se s tím víc porvat. Komplikujeme si situaci, ale jsou ještě čtyři kola a uvidíme, jak to bude s počtem bodů na naší straně a na straně dalších týmů."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články