Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Baroš: Nepřišel jsem nikomu nic dokazovat

Ostrava - Milan Baroš počítá s negativní reakcí mimoostravského publika, je připraven na tlak ze všech možných stran, čtyři měsíce nedostane ani korunu. Přesto se bývalý fotbalový reprezentant nenechal ničím odradit a po jedenácti letech v zahraničním blahobytu se sám rozhodl podat pomocnou ruku Baníku, který se topí v existenčních problémech a dluzích.

Když se jednatřicetiletý útočník na Bazalech ukázal v rámci říjnových oslav 90. výročí založení klubu, naznačoval, že se jednou v budoucnu do Baníku vrátí. Jeho slova se ale překvapivě naplnila už po čtyřech měsících. "Že to bude tak rychle, to jsem fakt nečekal. Ale situace se takhle vyvinula. Já jsem hrál v Baníku od nějakých třinácti čtrnácti let, prožil jsem tu mládí, k regionu mám vztah. Pro mě to byla jasná volba než jít někam za exotikou," řekl Baroš na tiskové konferenci. 

Autor 41 reprezentačních gólů, který je v historické tabulce druhý za Janem Kollerem, ví, že nevstupuje na snadnou misi. Baroš bude pod drobnohledem médií a fanoušků daleko více než kdokoliv jiný. Tlak si však nepřipouští.

"Já v tomhle žiju x let. Nevnímám to, nepřipouštím si to, takhle to fungovalo v každém zahraničním klubu, kde jsem byl. Nepřišel jsem nikomu nic dokazovat, přišel jsem pomoct Baníku."

Baroš měl také v určité fázi své reprezentační dráhy napjaté vztahy s některými novináři. "Už se k tomu nechci vracet. Ale pokud jde o fotbal, rozhovory po zápase, tiskovky, s tím nemám absolutně žádný problém," zdůraznil Baroš. 

Na sklonku svého působení v národním týmu upadl v nemilost části fanoušků, kteří na něj při každé příležitosti pískali. Na podobné reakce publika na venkovních hřištích je údajně připraven. "To je venku přece úplně normální. Asi by bylo divné, kdybych přijel do Plzně a lidi mi tam tleskali. Takhle to funguje všude jinde, jsem na to zvyklý a počítám s tím," řekl Baroš.

Jedenatřicetiletý fotbalista teď mnohem intenzivněji řeší svou sportovní formu. Od červnového utkání na mistrovství Evropy proti Portugalsku nehrál žádné mistrovské utkání, v posledních týdnech už navíc v Galatasarayi nemohl trénovat ani s mužstvem. Před příchodem do Baníku trénoval sám, popřípadě s bývalým spoluhráčem z baníkovského dorostu.

Vzhledem k hernímu deficitu je srozuměn i s tím, že v Ostravě nemusí jít všechno jako po másle. "Může se stát, že třeba nedám góly. Je to fotbal a v tom člověk nikdy neví. Potřebuju teď ze všeho nejvíc herní praxi," řekl Baroš, který na posledním angažmá u Bosporu nastřílel 48 gólů. Ty však sázel ještě v dřívějších sezonách. Po příchodu Fatiha Terima vypadl nejdříve ze základní sestavy, pak z nominací na zápas a nakonec z kádru i plánů Galatasaraye. "Přišel nový trenér, který si přivedl hráče. Nemohli jsme se pak domluvit na odstupném, tak to ve fotbale chodí," řekl Baroš.

"Musím co nejdříve dohnat to manko, to je bez debat. Mám speciální tréninkový plán, budu trénovat dvoufázově. Bavil jsem se zatím krátce s trenérem, který mi chce pomoct, abych po dlouhé herní pauze nedopadl podobně jako Svěrky (Svěrkoš) nebo Jankul (Jankulovski)."

Mezi jinými kluby ze západní a jižní Evropy ho oslovila i Sparta. U Baroše ale neuspěla. "Sparta mě kontaktovala, ale už na podzim jsem řekl, že jediný klub v české lize je pro mě Baník. S díky jsem ji odmítl. Nedokážu si představit, že bych na podzim finančně pomáhal Baníku a teď šel do Sparty," řekl Baroš, který v říjnu při oslavách klubového jubilea věnoval milion korun, za který vydražil dres mistrovského celku. Nyní se Baníku upsal do 30. června 2014.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články