Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Barcelonský šéf chce snížit počet týmů v La Lize

Barcelona - Španělská fotbalová liga má podle prezidenta Barcelony příliš mnoho klubů. Sandro Rosell je přesvědčen, že zeštíhlení soutěže z dvaceti na šestnáct celků by pomohlo vyřešit i současné finanční potíže, se kterými se La Liga potýká. "Podle mě je v lize příliš mnoho klubů," citovala Rosella agentura Reuters. "V lize jich je dvacet, ale postupně bychom měli počet snížit na osmnáct a potom na šestnáct," uvedl sedmačtyřicetiletý funkcionář.

Sandro Rosell
zdroj: isifa/EPA autor: Albert Olive

Španělský fotbal se momentálně potýká s finančními problémy, které trápí většinu klubů. V létě musel být odložen začátek nové sezony, když fotbalisté vstoupili do stávky, protože jim celky na platech dlužily dohromady 50 milionů eur. "Španělská liga je druhá nejpopulárnější na světě, ale hrozí nám velké potíže. Žádný klub na tom není dobře, dluží hodně peněz bankám," uvedl Rosell.

"V Barceloně, Realu, Bilbau a Pamploně není situace dobrá, ale je pod kontrolou. Ostatní týmy jsou na tom špatně a myslím, že to nepřežijí. Za rok, za dva skončí ve druhé, třetí lize nebo prostě zaniknou," míní. Barcelona momentálně dluží zhruba 500 milionů eur a pokud se nestane nic neočekávaného, měl by podle Rosella dát katalánský klub své finance do pořádku do pěti let.

Rosellovi se také nelíbí rostoucí počet zahraničních majitelů španělských klubů. "Je jich tady čím dál víc a nemyslím, že je správné, když někdo může bez omezení navyšovat kapitál," uvedl. Problémy španělských celků by podle něj pomohly vyřešit i změny v jednání o televizních právech. "Jsme jediná liga, kde kluby o televizních právech jednají jednotlivě," uvedl Rosell.

"V následujících třech až pěti letech bychom ale měli dát peníze od televizních společností dohromady a rozdělit je tak, jak to dělají v italské a anglické lize," přidal. Rosell je také přesvědčen, že v současnosti kluby jako jediné na fotbale prodělávají. "FIFA a UEFA, národní svazy vydělávají víc a víc peněz, pak jsou tady agenti a hráči, kteří mají čím dál víc, zatímco kluby jsou ve ztrátě. Něco je prostě špatně," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články