Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Barceloně trest za možnou korupci nehrozí. Případ je promlčený, řekl Tebas

Barceloně podle všeho na sportovním poli nehrozí trest a možné ovlivňování rozhodčích. Řekl to předseda španělské fotbalové ligy Javier Tebas. Události z let 2016 až 2018 už jsou podle řádů promlčené, katalánský velkoklub tak může čelit stíhání pouze u civilního soudu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih zápasu Barcelona - Manchester United

Podle informací rozhlasové stanice Cadena Ser převedl klub v letech 2016 až 2018 celkem téměř 1,4 milionu eur na účet společnosti patřící tehdejšímu viceprezidentovi výboru rozhodčích CTA Josému Maríovi Enríquezovi. Peníze byly údajně vypláceny za poradenské služby.

"Je zjevné, že vyplácení takových služeb je špatné," řekl Tabas. "Nebude ale možné Barceloně udělit disciplinární trest, v podobných případech je promlčecí lhůta tři roky. Státní zastupitelství může usvědčit jednotlivce ze spáchání trestného činu, na sportovním poli ale klubu trest nehrozí," dodal šéf La Ligy.

Státní zastupitelství podle Cadena Ser a dalších španělských médií už před několika měsíci zahájilo vyšetřování kvůli podezření z korupce mezi soukromými osobami. Zástupci aktuálního lídra španělské ligy i Enríquez ve svých výpovědích platby přiznali, popřeli ale, že by se jednalo o úplatky.

Současný předseda Barcelony Joan Laporta se ve svém vyjádření zastal svého předchůdce Josepa Bartomeua, který je za platby zodpovědný, přestože je k němu jinak velmi kritický. Využití poradenských služeb je podle něj běžné, v tomto duchu se klubu zastal i trenér Barcelony Xavi. Sám Enríquez se hájí tím, že šlo pouze o slovní doporučení, jakým způsobem se chovat k rozhodčím během zápasu a jak s nimi komunikovat.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články