Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Barcelona vyhrála derby a slaví titul, Real vystřídal na druhém místě Atlético

Po čtyřech letech má titul ve španělské fotbalové lize znovu Barcelona, už sedmadvacátý. Zajistila si jej ve 34. kole, když v městském derby porazila Espaňol 4:2. Real Madrid porazil Getafe 1:0 a v tabulce vystřídal na druhém místě Atlético, které padlo s Elche 0:1. Zaváhal i San Sebastian, když remizoval 2:2 s Gironou a na čtvrté příčce ztratil v lítém boji o účast v Champions League. Fotbalisté Valencie vyhráli na hřišti Celty Vigo 2:1 a přiblížili se k záchraně.

Hráči Barcelony slaví zisk mistrovského titulu
zdroj: Reuters

Svěřenci trenéra Xaviho získali první ligový titul od odchodu Lionela Messiho v roce 2021. Na předání vysněné trofeje si však budou muset Katalánci počkat, po předchozí domluvě se Španělským fotbalovým svazem ji obdrží až 20. května na Camp Nou po zápase se San Sebastianem. Klub preferoval možnost oficiálního předání před svými fanoušky, i kvůli obavám z nepokojů na stadionu městského rivala Espaňolu.

Barcelona rozhodla zápas už v prvním poločase, největší zásluhu na tom měl nejlepší střelec ligy Robert Lewandowski. Ten se nejprve prosadil v 11. minutě po centru Baldeho, devatenáctiletý Španěl pak sám přidal branku o devět minut později. Polský útočník chvíli před změnou stran svým 21. ligovým gólem zvýšil na 3:0. V druhém dějství ještě přidal branku Koundé. Espaňolu se podařilo dvěma brankami v závěru alespoň korigovat skóre, na oslavách městského rivala to ale už nic nezměnilo.

Obavy z nepokojů se potvrdily po závěrečném hvizdu, kdy naběhli na hrací plochu stovky fanoušků Espaňolu, kteří zahnali slavící hráče Barcelony do šatny. Někteří z nich pak následně útočili na policisty na stadionu a demolovali vybavení.

Vydřené vítězství

O hubené výhře "bílého baletu" rozhodl v 70. minutě umístěnou střelou zpoza vápna Marco Asensio. Na vedoucí Barcelonu ztrácí Real Madrid 11 bodů a má o zápas více.

V San Sebastianu padly všechny čtyři góly během první půle. Domácí si v úvodní půlhodině vybudovali nadějný náskok zásluhou kapitána Oyarzabala a veterána Silvy. O vyrovnání se zasloužili Couto a ve třetí nastavené minutě Stuani. Hosté přitom hráli bez zraněného nejlepšího střelce Castellanose, který dal v předchozích třech zápasech šest branek.

O vítězství Villarrealu se zasloužili dvougóloví střelci Jackson, který si bilanci v sezoně vylepšil na devět přesných zásahů, a Baena. O zbylou trefu se hosté postarali sami.

Valencie se ve Vigu ujala vedení v 8. minutě, kdy rychlý protiútok zakončil Kluivert. Domácím se podařilo vyrovnat po hodině hry, po rohovém kopu se hlavou prosadil Seferovic. Důležitou výhru pak v závěru zařídil "netopýrům" střídající odchovanec Alberto Marí, jenž se ve svém teprve třetím zápase v La Lize po devíti minutách na hřišti trefil hlavou a byl to jeho úplně první ligový gól. Valencie se tak posunula tři body nad pásmo sestupu.

Španělská fotbalová liga – 34. kolo:

San Sebastian – Girona 2:2 (5. Oyarzabal, 24, Silva - 37. Couto, 45.+3 Stuani), Pamplona – Almería 3:1 (46. Budimir, 51. Azzalzúlí, 81. Gómez - 90.+2 Lazaro), Villarreal – Bilbao 5:1 (24. a 90. Baena, 37. a 50. Jackson, 61. vlastní Paredes - 45.+3 Sancet z pen.), Real Madrid - Getafe 1:0 (70. Asensio), Celta Vigo - Valencie 1:2 (60. Seferovic - 8. Kluivert, 88. Marí), Elche - Atlético Madrid 1:0 (41. Fidel), Valladolid - FC Sevilla 0:3 (50. Mir, 79. Papu Goméz, 90.+3 Corona), Espaňol - Barcelona 2:4 (73. Paudo, 90+2. Joselu - 11. a 40. Lewandowski, 20. Balde, 63. Koundé.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články