Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Barcelona se v odvetě proti AC Milán chce dočkat historického obratu

Praha - Musí prokázat svoji sílu, jinak by se mohlo začít spekulovat o počátku konce jedné éry. Fotbalisté Barcelony jsou zatlačeni do kouta, ale před odvetou osmifinále Ligy mistrů spřádají plány na velký obrat v duelu gigantů proti AC Milán. Katalánci spoléhají na kouzlo stadionu Nou Camp. Ale hráči "Rossoneri" si dělají zálusk na skalp velkého favorita, kterého před třemi týdny doma zdolali 2:0. Ve druhém zápase se v otevřené partii poměří Schalke 04 s Galatasarayem Istanbul. První duel skončil remízou 1:1. Utkání Barcelona - AC Milán sledujte v podrobné on-line reportáži.

Kapitán Barcelony Carles Puyol
zdroj: Getty Images autor: David Ramos

Barcelona ovládla Ligu mistrů v posledních lichých letech 2009 a 2011, ale teď jí hrozí, že další triumf nepřidá. Panice však nepropadá. "Pokud jsme opravdu velký tým, můžeme takovou výzvu zvládnout. A velká mužstva takové výzvy potřebují. Když budeme hrát na své úrovni, do šancí se zase dostaneme," prohlásil obránce Dani Alves. "Sám jsem zvědavý, jak se s tak těžkou situací vyrovnáme. Ale můžeme být svědky historického obratu," doplnil brazilský bek.

Barcelona, která od roku 2008 získala čtrnáct trofejí, v prvním vzájemném souboji podlehla Milánu poprvé od roku 2004. AC tak v pravý čas přerušil šňůru sedmi zápasů, v nichž marně čekal na výhru nad španělským kolosem. Teď má blízko k tomu, aby velkému rivalovi oplatil vyřazení v loňském čtvrtfinále. "Odveta bude úplně jiná. Všichni vědí, jak to mají na Nou Campu těžké," řekl obezřetný trenér AC Massimiliano Allegri, jehož tým v domácí Serii A už jedenáct zápasů za sebou neprohrál.

Za klíč k případnému úspěchu označil pokrytí domácího tahouna Messiho. Argentinec v sobotu přispěl další trefou k výhře proti La Coruni, v lize se trefil už posedmnácté za sebou a stanovil další ze světových rekordů. Messi překonal polského kanonýra Teodora Petereka, který ve 30. letech minulého století skóroval v šestnácti zápasech po sobě za Ruch Chorzów.

Pokud Milán skóruje, musí dát 'Messi a spol.' čtyři góly

V prvním utkání na San Siru se však Messi neprosadil. "A to samé musíme zopakovat i v odvetě, pokud chceme postoupit," nabádal Allegri, který nemůže počítat se zraněným Giampaolem Pazzinim. Hrát nemůže ani další útočník Mario Balotelli, který už na podzim v LM nastoupil za Manchester City. Nastoupit by naopak měli obránce Philippe Mexes a záložník Kevin-Prince Boateng, byť je sužují drobné svalové potíže.

Barcelona se ale musí mít na pozoru. Kdyby Milán v úterý byť jen jednou skóroval, domácí by k postupu museli při klasické pohárové matematice vstřelit už čtyři branky.

Úterní program (začátky ve 20:45):

Barcelona - AC Milán, rozhodčí Kassai (Maď.),

Schalke 04 - Galatasaray Istanbul, rozhodčí Eriksson (Švéd.).

Vyrovnaná bitva se čeká v souboji Schalke s Galatasarayem. Domácí jdou do LM povzbuzeni výhrou v sobotním prestižním ligovém derby s Dortmundem a chtějí napodobit předloňskou jízdu do semifinále soutěže. "Výhra nad Borussií, to je balzám na duši," pochvaloval si sportovní ředitel Schalke Horst Heldt.

Utkání Galatasaray - Schalke
zdroj: isifa.com

Velkou ztrátou pro domácí je ovšem absence Klaase-Jana Huntelaara. Klíčový útočník si proti Dortmundu poranil koleno a na několik týdnů je mimo hru. Chybět bude také distancovaný záložník Jermaine Jones, autor jediné branky Schalke v Istanbulu.

I tak domácí věří, že prodlouží svoji stoprocentní bilanci v domácích pohárových zápasech proti tureckým klubům. "Jsme v dobré pozici, ale až odveta ukáže, jak cenná byla remíza v Istanbulu. Povzbudit nás může to, že jsme byli lepším týmem," řekl trenér Schalke Jens Keller.

Galatasaray se necítí být předem odepsaný, i když historie mluví proti tureckým šampionům. Dokázali vyhrát jedinou sérii z devíti, pokud v prvním utkání odešli poraženi. O motivaci bude mít postaráno Hamit Altintop, který strávil v Schalke čtyři úspěšné roky. Galatasaray spoléhá také na tradiční podporu turecké menšiny na stadionu v Gelsenkirchenu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články