Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Barcelona se v Lize mistrů vrací do Edenu – v ženském podání

Praha - I když ženský fotbalový tým Barcelony nedisponuje hvězdami typu Lionela Messiho, Neymara, Xaviho či Andrése Iniesty a v Evropě z něj zatím nejde takový strach, pro slávistky představuje dvojzápas s katalánským klubem v Lize mistryň celkem velký svátek. Úřadující české šampionky v úvodním kole play-off Barcu přivítají ve středu v Praze v Edenu, kde je čeká soutěžní premiéra. Přímý přenos z utkání můžete sledovat od 18:25 na ČT sport i na našem webu.

Slávistické fotbalistky v utkání proti Spartě
zdroj: ČTK autor: Martin Salajka

"Pro nás hráčky je to velký svátek. Doufáme, že si to užijeme především na tom hřišti. Budeme doufat, že přijde nějaká větší účast diváků na poměry ženského fotbalu," řekla kapitánka Slavie Blanka Pěničková. "Pro mě je to určitě největší odměna, protože jsem dlouhá léta velkým fanouškem mužské Barcelony. To znamená, že se mi splnil sen," přidala záložnice pražského týmu.

Herní projev ženské Barcelony se částečně liší od té mužské, která proslavila styl Tiki-taka. "Snaží se o kombinační hru, mají hodně krátkých přihrávek, dobré rotace hráček a silnou diagonální přihrávku za obranu i střely z větší vzdálenosti. Takže to není úplně tak, že by se to snažily vykombinovat až do brány," přiblížil kouč slávistek Anton Mišovec.

"Nevím, jak se liší podmínky v mužském a ženském týmu Barcelony, ale jsem úplně přesvědčen, že se liší ženský tým Barcelony a ženský tým Slavie Praha. U nás chodíme do školy a do zaměstnání. Tím se živíme a fotbal je až po těchto aktivitách," řekl Mišovec. "Musely jsme si zařizovat omluvenky do školy nebo dovolené v práci. Ale každá hráčka by ráda vyměnila dovolenou za zápas s Barcelonou," přidala Pěničková.

Barcelonské hráčky sice vyhrály v posledních třech sezonách španělskou ligu, ale v Lize mistryň favoritkami nejsou. Do evropské soutěže hrané od roku 2001 se dostaly teprve potřetí a nejdéle došly do čtvrtfinále. "Ženská Barcelona asi nepatří do top 5 v evropském fotbale. Jsou tam přední týmy jak z Německa, tak ze Skandinávie. Nicméně je to pořád tým, který má víc zkušeností než my, je papírově před námi a jméno Barcelona je pořád velké," konstatovala Pěničková.

Slávistky se v LM představí poprvé od sezony 2004/05. I ženská Barcelona má své osobnosti, přestože nejde o globální fotbalové celebrity typu Messiho či Neymara. "Největší jejich hvězdy jsou Corredera a Willy Romero. To jsou dvě krajní hráčky, plus je tam velmi dobrá Alexia. Technicky je asi nejlépe vybavená Corredera, která je i střelecky velmi potentní a hraje účelově," ocenil Mišovec.

Zatímco Slavia přivítá Barcelonu na svém hlavním klubovém stadionu, odveta se nebude hrát na slavném Nou Campu, ale na menším hřišti Joana Gampera. "Doufám, že zbude čas se podívat alespoň na prohlídku stadionu. Na Nou Campu jsem nebyla a hrozně se na to těším. To, že tam nebudeme hrát, asi vzhledem k počtu diváků tolik nevadí. Možná by se tam lidé v tom stotisícovém kotli spíše ztratili," dodala s úsměvem Pěničková.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér ženské Barcy: Když vidím Xaviho, pokouším se najít i dívku, jako je on
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články