Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Barcelona obhájila titul díky gólu Messiho, Vaclíkova Sevilla hazarduje s postupem do Ligy mistrů

Barcelona obhájila španělský titul a symbolicky jí to nestvrdil nikdo jiný než Lionel Messi. A už šestadvacáté ligové prvenství Kataláncům přinesla výhra 1:0 nad Levante, po níž mají svěřenci trenéra Ernesta Valverdeho tři kola před koncem devítibodový náskok na druhé Atlético Madrid a s ním lepší bilanci vzájemných zápasů. Atléticu tak nepomohla ani výhra 1:0 nad Valladolidem. Brankář Tomáš Vaclík nezabránil porážce Sevilly 0:1 s Gironou, naštěstí pro jeho tým i konkurent v boji o postup do Ligy mistrů Getafe padlo.

Hvězda Barcelony Lionel Messi slaví titul v La Lize
zdroj: Reuters autor: Albert Gea

Více titulů než Barcelona má jen Real Madrid, který soutěž ovládl třiatřicetkrát. Za posledních 11 let ale získal jen dva, zatímco Barcelona slaví už poosmé.

Výhru symbolicky zařídil Lionel Messi, který je s 34 trefami nejlepším střelcem soutěže. Hvězdný Argentinec začal na lavičce, ale protože se jeho spoluhráči i přes převahu nedokázali v první půli prosadit, do druhé už Messi vyběhl na hřiště. A po čtvrthodině udeřil. Zasekávačkou se ve vápně zbavil obránce a levačkou zamířil k tyči. Pro Messiho je to už 34. trofej, kterou s Barcelonou během patnácti let získal.

Barcelona má navíc šanci na zisk tří trofejí v jediné sezoně: čeká ji ještě finále Španělského poháru s Valencií a je také v semifinále Ligy mistrů, kde vyzve Liverpool.

Atlético hrálo už odpoledne a vědělo, že v případě porážky odstartuje barcelonské oslavy, a to zřejmě hráčům svazovalo nohy. Druhý tým tabulky se těžko prosazoval. Hosté jim tak museli pomoci sami. V 66. minutě odcentroval Saúl a obránce Fernández si na přední tyči srazil míč do vlastní branky. Pět minut před koncem ale mohlo Atlético o vedení přijít, když jeden z hráčů zahrál ve vápně rukou, ale sudí po konzultaci s videem penaltu neodpískal.

Bilbao remizovalo s Alavésem 1:1 a udrželo před ním náskok tří bodů na sedmé příčce, zaručující postup do Evropské ligy.

Sevilla s Vaclíkem padla na hřišti Girony

Vaclíkův tým prohrál venku podruhé za sebou a zkomplikoval si boj o čtvrté místo, které zajišťuje účast v příštím ročníku Ligy mistrů.

V prvním poločase český brankář vytáhl nad břevno nebezpečnou hlavičku Stuaniho, při další šanci domácího týmu ho o chvíli později zachránilo břevno. Český reprezentant inkasoval v 62. minutě, kdy hráči Girony předvedli pěknou kombinační akci, kterou zakončil do prázdné brány záložník Portu.

Zaváhání Sevilly nevyužilo Getafe, které podlehlo domácímu San Sebastianu 1:2. Při bodové rovnosti zůstalo páté, ale v konečné tabulce by za takové situace v jeho prospěch hrála lepší bilance ze vzájemných zápasů. San Sebastian se posunul na devátou pozici.

Neuspěl ani třetí Real Madrid, který padl 0:1

Realu chyběl proti Vallecanu zraněný nejlepší střelec týmu Karim Benzema a nikdo ze spoluhráčů ho nedokázal nahradit. Jediný gól zápasu vstřelil domácí záložník Embarba, který proměnil pokutový kop nařízený za faul stopera Valleja. Brankář Courtois nechytil ani osmou ligovou penaltu, které v této sezoně čelil.

Vallecano oživilo šance na záchranu, tři kola před koncem soutěže na ni ztrácí šest bodů. Proti Realu tým uspěl po předchozích sedmnácti ligových porážkách ve vzájemných zápasech. "Bílý balet" má i navzdory prohře jistotu třetího místa, ale v této sezoně utrpěl už 16. porážku ve všech soutěžích. To je nejvíc od ročníku 2008/09.

Španělská fotbalová liga - 35. kolo:

Bilbao - Alavés 1:1 (41. Benat - 45. Baston), Atlético Madrid - Valladolid 1:0 (66. vlastní Fernández), Leganés - Vigo 0:0, FC Barcelona - Levante 1:0 (62. Messi), Valencie - Eibar 0:1 (90.+2 Charles), Girona - FC Sevilla 1:0 (62. Portu), San Sebastian - Getafe 2:1 (21. Willian José z pen., 53. Oyarzabal - 89. Saiz), Villarreal - Huesca 1:1 (30. Fornals - 78. Avila), Vallecano - Real Madrid 1:0 (23. Embarba z pen.), Betis Sevilla - Espaňol Barcelona 1:1 (90.+4 Fiddál - 37. Darder).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články